Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Voxnans öde utreds på nytt

Domstolen sätter ned foten angående vattenkraftsplanerna i Voxnan och tvingar tillbaka Fortum till ritbordet.

Sedan 2007 har Fortum haft planer på att bygga ett nytt vattenkraftverk i Sunnerstaholm, vid Voxsjön i Bollnäs. Det nuvarande har över 70 år på nacken och behöver bytas ut.

Den rättsliga processen har dragit ut på tiden och nu kommer ytterligare ett bakslag för elbolaget. Mark- och miljödomstolen underkänner delar av företagets miljökonsekvensbeskrivning.

Stefan Nyström, generalsekreterare för Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund, har varit engagerad i Sunnerstaholmmålet länge. Han ser domstolens agerande som en delseger.

– Hittills har kraftbolagen varit herre på täppan och fått diktera sina egna villkor. Nu sätter domstolen ner foten och visar att de måste göra om och rätt, säger han.

Det är framför allt hur Fortums föreslagna reglering av Voxsjön påverkar miljön, den tilltänkta fiskvägen (faunapassagen) och hur mycket vatten som ska rinna i Voxnans torrfåra som domstolen vill ha utrett ytterligare.

Det faktum att domstolen underkänner Fortums underlag visar att de har tagit till sig av kritiken, anser Stefan Nyström.

– Och vi är övertygade om att utredningen kommer att visa att Fortums krav på minimiflöde inte går att förena med en vettig miljökonsekvensbeskrivning, säger han.

Bollnäs kommuns limnolog Tommy Vestersund håller med om att domstolens utlåtande är en seger för miljön.

– Domstolen visar att Fortum måste ha en modern miljöstrategi, säger han.

Bollnäs kommun välkomnar emellertid Fortums satsning, så länge den görs på rätt sätt.

– Vi vill att Voxnan ska bli en levande älv igen, inte den torrfåra den är nu eller en liten bäck som Fortum vill. Och vi tror att man kan kombinera det med vattenkraft. Det går att ha både och, så vi hoppas på en win-win-situation, säger Tommy Vestersund.

Fortum har till mars nästa år på sig att komma in med underlaget som domstolen kräver.

– Det är bra att det blir ordentligt prövat. Vi finner oss i den här domen och kommer att se över vad vi ska komplettera med, säger Hans Rohlin, Fortum.

Han ser inga konstigheter med miljödomstolens beslut. Enligt honom är det kutym att liknande prövningar tar tid.

Om Fortum kommer att bygga vattenkraftverket avgör inte bolaget förrän alla tillstånd är på plats.

– Vi hade kanske hoppats på att vara i gång redan 2008. Men så är det i den här branschen, saker tar tid och man får justera sina planer, säger Hans Rohlin.