Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Von Trier: Jag är redo att möta er igen

Sex år efter skandalen i Cannes är Lars von Trier åter beredd att möta offentligheten.
I måndags började inspelningen i Bengtsfors av hans nya film, "The house that Jack built" med Matt Dillon och Uma Thurman i huvudrollerna.

Filmen är en berättelse om ett tiotal år i en seriemördares liv.

Det är inte så mycket seriemördaren i sig som intresserade mig, utan alla de kvinnor han möter, säger von Trier till TT.

Han har oftast haft kvinnliga huvudpersoner i sina filmer - nu är det en man.

Det ska nog gå bra.

Har vägrat intervjuer

Det var 2011 som Lars von Trier blev förklarad persona non grata vid filmfestivalen i Cannes efter en kaosartad presskonferens. Efter det har han gjort den kontroversiella "The Nymphomaniac", men förutom en intervju i en dansk tidskrift har han under dessa år vägrat ge intervjuer.

Jag är redo att möta er igen nu, men jag kanske inte kommer att säga så mycket.

Från början skulle det ha blivit en tv-serie, men har nu i stället skrivits om till ett filmmanus.

Det är lite komprimerat. Det var när jag insåg att det skulle ta väldigt lång tid och att det skulle engagera alldeles för många människor som jag ändrade mig. Dessutom håller jag ju på att bli äldre.

"The house that Jack built" spelas in i Bengtsfors, olika platser i Dalsland, Trollhättan och Köpenhamn. Inspelningen pågår fram till i sommar. Tanken är att filmen ska få premiär på filmfestivalen i Cannes 2018.

Jag hoppas att jag inte är persona non grata längre. Jag tar goda kontakter där, det vore trevligt att ses där, säger von Trier.

Thurman blir Lady Nr 1

Att det blir Uma Thurman som gör den kvinnliga huvudrollen presenterades tidigare under tisdagen. Den amerikanska skådespelerskan spelar Lady Nr 1 i filmen.

Thurman gjorde en liten men kritikerrosad insats i "Nymphomaniac" 2013. Under filmfestivalen i Stockholm året därpå höll hon dörren öppen för ett nytt samarbete med den danske regissören:

Det hade självfallet varit oerhört kul att få en ännu större roll. Jag skulle oerhört gärna arbeta med Lars igen, sade hon då.

Matt Dillon spelar Jack, en överintelligent seriemördare som filmen följer genom fem incidenter som präglar hans utveckling. Han ser varje mord som ett nytt konstverk - och tar med åren allt större risker för att genomföra dem.

I rollistan finns också Bruno Ganz ("Himmel över Berlin"), Sofie Gråbøl ("Brottet") och Riley Keough ("Mad Max: Fury Road").