Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Volontären återvänder till flyktingarna - tar med sig snoddar till barnens hår

På fredagsmorgonen packade Monika Andersen väskorna för avresa till Grekland. Under en vecka ska hon volontärarbeta med 3 000 flyktingar i Atens hamn.

– Det kommer att bli verkligt tufft. Förhållandena är inte bra i Pireus hamn, säger Monika Andersen.

Läs mer: Daniela hemma igen efter praktiken bland flyktingar på Samoas

På bordet framför henne ligger en bunt med hårsnoddar i glada färger. Snoddarna ska packas ner i det alldeles för stora handbagaget.

– Jag har med mig hårsnoddar, för barnens skull. Att hålla på med barnens hår är en närhet som vi kan ge dem, säger Monika Andersen.

Med sig har hon två resväskor med saker som Hudiksvallsborna har skänkt. En del av sakerna är sådant som skänktes under tiden som det var tre evakueringsboenden för asylsökande i Hudiksvall, men som inte kom till användning. Monika har med sig bindor, blöjor, barnkläder i första hand, sådant som människorna som övernattar i hamnområdet behöver.

Läs mer: Äventyraren Monika sadlade om mitt i livet

– De är fast i hamnen, de kan inte åka tillbaka och de kommer inte vidare. Deras tillvaro är vidrig, säger Monika Andersen.

Läs mer: Monika ger hjälpande hand mitt i flyktingkrisen

När hon kommer ner så ingår hon i en grupp om sex volontärer som ska servera enklare måltider två gånger om dagen och som ska försöka underlätta tillvaron i hamnområdet framför allt för barnen.

Hemma i familjens villa kommer katten nyfiket fram. Den tog Monika och dottern Daniela med sig hem från Samos när de båda var där tillsammans förra hösten för att arbeta som volontärer. På Samos finns det numera läger där flyktingarna tas emot och dit får inte volontärerna tillträde. Därför åker Monika Andersen till Aten.

– Jag fick blodad tand på att göra en insats på plats när Daniela och jag var nere i höstas. Nu har jag sparat semester för att kunna maxa min insats, säger Monika Andersen.