Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

VM-resa att minnas

Superstjärnan, och storsponsorn, Zlatan Ibrahimovic gjorde resan möjlig.
Och visst fick "det okända landslaget" ett äventyr för livet i Brasilien.
– Det här handlar om mycket mer än bara resultat i ett VM, säger Stefan "Lillen" Jonsson, assisterande förbundskapten från Edsbyn.

Landslaget för personer med lindrigt förståndshandikapp hade en VM-dröm.

Men saknade medel att förverkliga den.

Då klev det mer kända landslaget in för att hjälpa till. Profiler som Kim Källström, Andreas Isaksson, Per Nilsson och Johan Elmander skänkte signerade tröjor och skor.

Men superstjärnan Zlatan Ibrahimovic ville göra mer än så, och sponsrade laget med de 350 000 kronor som fattades i reskassan.

Sent på tisdagen kom det inte längre lika okända, och mycket lyckliga, landslaget hem efter 16 minnesvärda dagar i Guaruja, tio mil från Sao Paolo.

– Det har varit en grym upplevelse, och rätt skapligt tryck. När det här startade hade vi ett par tusen följare på vår facebook-sida, nu är det elva tusen, berättar Stefan Jonsson – som klivit upp mitt i nätterna för att sköta intervjuer med allehanda riksmedia.

– Och nu planeras dessutom att göra en dokumentärfilm om laget.

Det är en sorts positiv "Zlatan-effekt" som bara bjuder på glada smil, från alla i laget och alla runt om.

– Alltså, grabbarna var ju helt överlyckliga. Många har det rätt tufft hemma, och det här var deras livs resa. Vi har badat och lirat fotboll och njutit av miljön, säger "Lillen" Jonsson.

De lyfte ännu ett extra snäpp när Zlatan, på sin egen app, skickade en lyckönskning till laget inför placeringsmatchen. Där skrev stjärnan, bland annat; "Kul att se att så många gillar dem, det är ett skönt gäng!".

Det blev också seger, med 2–0, mot Tyskland i matchen om 7-8:e platsen i VM.

Gruppspelet var lite tuffare, med tre raka förluster mot Frankrike (1–4), Sydafrika (1–9) och Saudiarabien (0–9).

– Vi hade lite oflyt där. Det skulle egentligen ha varit nio nationer, men väl på plats så hade Argentina bara försvunnit. När allt lottades om hamnade vi med storfavoriterna Sydafrika och Saudiarabien. De möttes också i finalen, som Saudiarabien vann med 4–2, berättar Stefan Jonsson.

Vad krävs för att Sverige ska nå nästa nivå?

– Ett större urval av spelare. De är inte alltid så lätta att hitta, men med den uppmärksamhet vi fått nu blir det kanske lättare, säger Stefan "Lillen" Jonsson.

Som redan börjat ladda för nästa stora uppgift – EM 2016 som avgörs i Frankrike eller Italien.

Återigen är finansieringen en knäckfråga, men Jonsson har gott hopp.

– Jag hoppas ju, och tror, att Zlatan kan fortsätta att hjälpa oss på något sätt. Det han gjorde nu var verkligen stort.