Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vittnen anklagas för lögner

Sex unga män ställdes inför rätta, åtalade för mened och medhjälp till mened.

Det har gått två och ett halvt år sedan förfesten sommaren 2011 i en bostad i centrala Bollnäs. Flera personer var på plats och när de lämnade bostaden för att gå på krogen blev en av männen som varit på förfesten misshandlad på gatan.

Rättegången om händelsen hölls hösten 2012 och då fälldes en av de två åtalade för misshandeln, trots att fem vittnen uppgav att de inte hade sett något våld.

Åklagaren ansåg att vittnena ljög när de satt i vittnesbåset under misshandelsrättegången. Ett år senare åtalades de fem därför för mened. Den man som dömdes för misshandeln åtalades för medhjälp till mened, för att ha åberopat dem som vittnen.

På onsdagen satt männen i 20-årsåldern återigen i en rättssal. De fem som vittnade i den förra rättegången, uppgav ännu en gång att de bara hade berättat utifrån sina minnesbilder.

– Jag sa det jag såg och kommer ihåg. Nu minns jag ännu mindre, förklarade en av dem.

En annan uppgav att han inte hade ljugit, och att han inte hade någon anledning att försöka skydda någon.

Men två andra vittnen berättade att alla de nu åtalade männen var på plats när misshandeln inträffade. Ett av vittnena berättade hur männen dessutom följde efter den misshandlade och skrek åt honom direkt efteråt.

Åklagare Christer Sammens framhöll allvaret i att medvetet lämna felaktiga vittnesuppgifter och att påverka vittnen.

– Man ska inte kunna ragga ihop ett antal vittnen för att frias. Det är en central regel i ett fungerande rättsväsende.

Han ansåg att de sex åtalade ska dömas till fängelse.

Advokat Tomas Krokström försvarade fem av de åtalade och tog upp att det varit ett snabbt förlopp. Han ansåg att det inte var bevisat att de fem männen verkligen hade sett misshandeln.

Hudiksvalls tingsrätt meddelar domen om två veckor.