Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vita män styr Hudiksvall

Ja, jag instämmer med HT:s Christina Busck som i sin krönika (21/1) skriver att feminismen behövs mer än någonsin. Jag tänker ge några exempel från Hudiksvalls kommun.

Hur kommer det sig att majoriteten av de styrande i Hudiksvalls kommun är vita män i övre medelåldern?

22 januari skriver HT om den nye ordföranden i lärande- och kulturnämnden. Det är en man i övre medelåldern som nu ska bygga ett lag och han tar på sig ledartröjan. Den nyss avgångne ordföranden i samma nämnd är också en man i övre medelåldern.

Om vi går igenom kommunens nämnder finner vi bara en kvinna som ordförande, Ann Berg i byggnadsnämnden. För övrigt är det bara vita män i övre medelåldern: i tekniska nämnden, social- och fritidsnämnden, omsorgsnämnden, miljö- och räddningsnämnden och valnämnden.

Endast Svågadalsnämnden har en majoritet av kvinnor i sin styrelse, sex stycken inklusive ordföranden, och endast en man. Här väljs de opolitiska ledamöterna på egna meriter.

Kommunfullmäktige leds av en kvinna, Margareta Berg-Kjellin och även Kommunstyrelsen har en kvinna i toppen, Caroline Schmidt. I de kommunala bolagen – Glysis AB , Hudiksvallsbostäder, Hudiksvalls näringslivs bolag – finns bara män i övre medelåldern i toppen.

Tittar jag på utredningen om den politiska organisationen i Hudiksvalls kommun efter valet 2014 så hittar jag: sju vita män i övre medelåldern och två kvinnor.

Vad spelar det för roll, kanske du tänker, att män väljer män? Jo, det är också så att samma män ofta sitter i flera olika nämnder och styrelser. Läs på kommunens hemsida!

Utvecklas kommunen? Flyttar människor hit? Skapas arbetstillfällen? Bygger vi hyresrätter? Satsar vi tillräckligt på barn och unga? Hur fungerar bemanningen på servicehusen och i hemtjänsten?

Satsar vi på idrottsanläggningar eller på Kulturhuset? Idrottsanläggningar får cirka 17 miljoner kronor i driftsbidrag 2013.

I HT (28/1) skriver Susanne Nyström i en ledare om kvinnors arbetsmarknad. En kvinna i Sverige tjänar under sin livstid i snitt 3,6 miljoner kronor mindre än en man, var tredje kvinna jobbar deltid och kvinnor tar ut cirka 75 procent av föräldraledigheten.

Det är valår. Ta nu chansen alla ni som tror att vi mår bättre i ett jämställt samhälle! Kolla valsedlarna, kryssa för kvinnor, unga och människor med invandrarbakgrund.

Hudiksvall behöver förnyas och föryngras om vi ska bli Sveriges bästa kommun att leva i.

Ulla G. Jonsson (MP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel