Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Visor och smörgåsar på danskt vis

Visor och smörrebröd. Olsgård bageri och sommarcafé i Karsjö i Järvsö har dragit i gång sina musikkvällar för säsongen. På torsdagskvällen var det premiär.

Det är fjärde året som det anordnas musikkvällar på Olsgård och spelschemat har varit fullbokat sedan i januari. På torsdagskvällen var det Julia Woxberg och Sven Rönnqvisth som stod för underhållningen och de sjöng visor från nordens alla hörn.

Bland sommarens artister hittas bland annat Beata Bermuda, Brita Björs och Max Tellving och Rallarnas visor som består av bland annat Pär Engman.

– Redan från början satsade vi mycket på lokala artister. Men vi har även samarbete med produktionsbolag och då har det kommit hit artister ute från landet, säger Lena Aune, som driver Olsgård tillsammans med sin man.

Olsgård huserar i en renoverad ladugård och utanför fönstret syns solnedgången över Ljusnan. Dagens sista solstrålar letar sig in i lokalen och lyser upp ena väggen. Det var faktiskt ljuset i ladugården som gjorde att Lena fick upp ögonen för dess potential, berättar hon.

– Förut hade vi hästar här inne och det var en kväll när jag stod och ryktade en av hästarna som jag insåg vilket fantastiskt ljus det är härinne, säger hon.

Sagt och gjort. Även denna del av ladugården renoverades, i likhet med den del där det i dag är bageri och kök. Numera är även övervåningen iordninggjord och där pågår det just nu en utställning med temat frid och fröjd.

– Det är tre konstnärer som ställer ut dels oljemålningar och dels keramik. Deras inspiration har varit den persiske poeten Omar Khayyam, säger Lena Aune.

Lena och hennes man har danskt påbrå och det märks i menyn. I fokus står smörrebröd och vid borden denna kväll sitter gästerna och äter olika sorter av den danskinspirerande smörgåsen.

– Smörrebröd passar bra in i det hälsingska och det folkliga tycker vi, säger Lena Aune.

Apropå just smörrebröd så var det dessa mackor som gjorde att kvällens artister, också de med danskt ursprung, fick upp ögonen för Olsgård. När Lena Aune presenterar kvällens artister berättar hon:

– När de åkte längs riksväg 83 så såg de skylten om smörrebröd och svängde in. De var lyriska över att hitta smörrebröd i Hälsingland, säger hon med ett skratt.