Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vismarås nya stjärna en konstnär på planen: "Jag kan trixa till tusen med en tennisboll"

Han låg bakom lanseringen av "Långa bollar på Bengt".
Nu bjuder han på uppföljaren till Svenne Rubins hit – med sig själv i huvudrollen.
– Jag har tekniken och spelsinnet, men kanske inte orken, säger Hudikprofilen (skivbolagsdirektör och konstnär) Per Sonerud inför comebacken som fotbollslirare i BK Vismarå.

När BK Vismarå planterade den smygande nyheten om ett nyförvärv med "spelsinne i världsklass" var det många som började spekulera.

Inte minst då klubben från Hudiksvall, mittlag i divison 4, publicerade en bild på Tomas Brolin på sin hemsida.

Inte många såg mannen vid hans sida på bilden som ett tänkbart alternativ.

Hudikprofilen Per Sonerud har under många år varit en kreativ och framgångsrik entreprenör och förläggare med sitt bolag Start Klart.

Han gjorde sig känd som "Norrlands Bert Karlsson" och skickade ut folkliga hits på löpande band med namn som Iggesundsgänget, Hjalle & Heavy, Brandsta City Släckers, Östen med resten, Sigge Hill, Engmans Kapell, After Dark och inte minst flaggskeppet Svenne Rubins med klassikern "Långa bollar på Bengt".

Numera har Sonerud sadlat om till konstnär på heltid. Och även den nya karriären har fått en rivstart. Efter att haft målandet som en hobby under50 år har Per Sonerud snabbt fått ett erkännande och stor uppmärksamhet för sin färgrikt säregna stil i en sorts "intellektuell naivism".

Just i dag på Nationaldagen öppnar en utställning med några av hans många målningar på Kulturkossan i Järvsö.

Men Per Sonerud som fotbollslirare i fyran?

Har det någon förankring i verkligheten eller är det bara ett nytt konstprojekt?

Frågan är given sedan BK Vismarå – i det femte avsnittet av mini-TV-serien "Den osannolika comebacken" – på söndagen bekräftade att det handlar om just den snart 64-årige profilen.

Per Sonerud kan försäkra att det verkligen rör sig om en comeback efter 44 år – och berättar om sin bakgrund som ung fotbollstalang.

– Jag hängde i timmar på planen med min äldre bror och hans kompisar, började i pojklag med HIF och blev värvad till Näsviken direkt efter nionde klass. Jag var också med i truppen till distriktslaget, men fick aldrig spela, berättar Per Sonerud, som dessutom gjorde en tidig omstart som värvad till Hassela IF.

– En kassör, jag tror han hette Söderström, kom hem till oss på Vintergatan 30 och erbjöd 1500 kronor. Det var en skaplig summa i början av 70-talet. Så jag drog in i Hassela som en variant på George Best med mitt långa hår och gröna sportbil. Det blev en säsong som toppforward innan jag drog till USA, berättar Sonerud om sin korta karriär på lokal nivå.

På torsdag fyller han 64 år, och i hemmamatchen mot Hällbo IF den 16 juni är det dags för debuten i fyran med BK Vismarå.

Då får bollkonstnären spela med brorsonen Henrik Sonerud, som hoppade in och fixade Visamårs första seger med två mål mot Ilsbo. Det ena var, enligt egen bedömning, av "Zlatan-klass".

– Jag har gjort en träning, och var helt slut efter två ruscher. Jag orkar ju inte en hel match, det får väl bli några minuter här och där, säger Per Sonerud, som menar att han har andra kvaliteter som kompenserar den bristande konditionen.

– Jag har ett bra spelsinne och teknik. Någon bra passning ska det nog bli. Som ung hade jag alltid en tennisboll i fickan. Och det är något jag kan berömma mig om, att jag kan trixa till tusen med en tennisboll...