Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visionerna lyste med sin frånvaro

I går slog riksdagen åter upp portarna efter sommaruppehållet. Det inleddes med sedvanligt pompa och ståt och kung Carl XVI Gustafs formella öppnande av det sista riksdagsåret av den här mandatperioden. Innan det var dags för statsminister Fredrik Reinfeldt att kliva upp i talarstolen för att läsa upp regeringsförklaringen och därigenom deklarera regeringens syn på vad som ska genomföras under det år som återstår fram till valdagen.

Annons

Det var inte särskilt visionärt. Någon längre utblick, bortom den här mandatperioden, fanns i princip inte. Det var heller inte särskilt underhållande. Trots att talskrivaren gjort ett hyfsat jobb, blev själva framförandet från statsministerns sida väl enformigt och tråkigt.

Men det var ändå tydligt och övertygande. Väldigt mycket fokuserades på den ekonomiska krisen och dess efterverkningar. Och vikten av att ta ansvar för de offentliga finanserna.

Enligt Reinfeldt har de värsta stormarna nu bedarrat. Därför finns möjlighet för regeringen att vidta nödvändiga åtgärder. Inte minst för att motverka att arbetslösheten biter sig fast på ett sådant sätt att den även hänger kvar när konjunkturen vänder.

Då, när det vänder, ska Sverige stå starkt var budskapet i regeringsförklaringen.

Men om Reinfeldt ska få förtroendet att vara statsminister även då. Om han ska få möjlighet att läsa upp även nästa års regeringsförklaring. Då krävs mer visioner.

Väljarna kommer inte att ge alliansen förnyat förtroende bara för vad den gjort. De vill också veta vad alliansen tänker sig att göra. På samma sätt som inför förra valet.

Mer läsning

Annons