Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visionen om pingvinsamhället

/

I går plockades de röda fanorna fram ur förråden och fick följa med ut på vädring. För när våren väl har sjungits in ska Socialdemokraterna, LO-facken och Vänsterpartiet ut och demonstrera mot allt som de upplever är fel i samhället.
Något som sker alldeles oavsett vem det är som styr över stat, landsting och kommuner. Och därmed bär ansvar för den rådande situationen.

Annons

Medan Socialdemokraternas nyvalda distriktsordförande Yoomi Renström, tillika Ovanåkers kommunalråd, höll sitt första maj-tal i Ljusdal, och Hudiksvall gästades av fackförbundet Pappers fackordförande Jan-Henrik Sandberg, gick färden för partiledaren Håkan Juholt till Falun och Borlänge, eftersom han lovat detta redan innan han valdes till partiledare.

Så även om Juholt inte anlände till Falun i tid för att gå i själva tåget, och bara med några få minuters marginal hann fram i tid för talet, menade han att resan till Dalarna visade att han håller sina löften.

Om valet av kläder också var menat att skicka ett meddelande till åskådarna framgick däremot inte, men eftersom såväl kostym som slips var grå ligger det nära till hands att Juholt ville förmedla att han är en riktig gråsosse av den gamla sorten.

Att det är mer bakåt än framåt framgick i varje fall av talet. Det var ett klassiskt första maj-tal. Något forcerat, och bitvis lite rörigt men ändå väl genomfört och tydligt ideologiskt.

Ett tal till de redan trogna massorna, som dessutom till stora delar var närmast identiskt med installationstalet som han höll på kongressen där han valdes till partiledare.

Men det börjar bli lite tjatigt att höra metaforen om paraplyet och särbetoningen av social demokrati. Dessutom är det alldeles för många ”oneliners” instoppade i talen för att Juholt ska framstå som helt seriös.

Det som däremot var nytt, om än inte särskilt konkret, var Juholts besked om att Socialdemokraterna har målet att bygga vad som beskriv som ”innanförskapets samhälle”.

Något som enligt Juholt ”inte är gratis”, och därför får anses ta stora ekonomiska resurser i anspråk. Vilket i sin tur gör att det är svårt att få ihop detta besked med tidigare om att det inte skulle föreligga något behov att höja skatterna.

Dessutom ville Juholt se satsningar på fortbildning av personal inom vård och omsorg, samt på den kommunala musikskolan.

Fast det var inte bara nya löften som gavs. Juholt passade också på att bryta Socialdemokraternas vallöfte om en halvering av restaurangmomsen. Ett löfte som ställdes ut i valrörelsen sedan alliansen gemensamt valt att ställa sig bakom Centerpartiets krav på en sådan momssänkning, och som regeringen nu också är på väg att förverkliga.

I sitt tal sågade Juholt förslaget och tar avstånd från sitt eget partis vallöfte. Det här gör att det är svårt att ta seriöst på Juholts påstående om att man kan lita på att Socialdemokraterna kommer att hålla ord, eller ”löftena skola vi ej svika” som han också uttryckte det.

Det här stärker inte precis Juholts trovärdighet.

Det är inte heller särskilt lätt att få något ordentligt grepp om vad det är som Socialdemokraterna egentligen vill uppnå under Håkan Juholts ledning.

Är det möjligen så att pingvinsamhället är visionen för Juholt? Är det ”innanförskapets samhälle”?

Det tycktes nästan så då han i slutet av sitt tal menade att pingvinerna hade ordnat samhället bättre än vad Fredrik Reinfeldt hade gjort. Detta eftersom pingvinerna när det är väldigt kallt ställer sig tätt tillsammans och turas om att stå ytterst för att dela på kylans börda, menade Juholt.

Det kan tyckas vara en smart och rolig metafor, men betyder det i så fall att vi ska turas om att arbeta och vara arbetslösa? Eller att vi ska turas om att leva fattigt?

Strävan kan väl ändå inte vara att alla ska få känna på hur det är att ha det dåligt? Utan att alla successivt ska få det bättre.

Det får vi genom fler och växande företag. Så att fler kan komma i arbete och tillväxten kan öka. Om den privata sektorn växer blir det mer resurser till förstärkningar av välfärden.

Mer läsning

Annons