Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Visionen hos Enghsgården i Bergsjö växer i en röd stuga med vita knutar

Lagom till jul år 2013 var deras vision på plats, Vision af Enghsgården, ett socialt företag med återbrukstema. Nu flyttas verksamheten till den lilla röda stugan mitt emot – där idéerna utvecklas.

Det började som en butik med egen design, second-hand-fynd och återbrukat, för att året därpå utökas med kafé – Bergsjös enda med hembakade bakverk. Just nu jobbar sex personer på Vision af Enghsgården.

– Målet är att hitta nya möjligheter för personer som söker behöver arbetsträning, eller sysselsättning, att komma in på arbetsmarknaden. Vårt koncept är att kombinera styrkan hos våra duktiga medarbetare med visionen av att ingenting är omöjligt, samt våra återbruksprinciper, säger Linda Eng, som driver Vision av Enghsgården tillsammans med Annica Eng.

Steg för steg har de utvecklat idéerna. Förra året höll Linda kurser i bokvikning, ett kreativt sätt att göra böcker till fiffiga och personliga hälsningar. Det blev även sommaröppet i det lilla röda torpet intill , samtidigt som de hade kafé, butik och "verkstad" kvar. Men nu, i slutet av april, lämnar de nämligen den gamla affärslokalen för gott. Kaféet flyttar in i stugan, där det även finns en mysig trädgård för somrigt utefika, och möblerna ska så småningom hamna en trappa upp.

– Tanken är att vi ska ha möbel- och inredningsbutik på övervåningen, bara vi får klar trappan på utsidan. Och så ska vi ha ett mindre kosmetiksortiment där, eftersom jag nu är färdigutbildad/diplomerad fransstylist och ska öppna en salong.

– Kort och gott kan man säga att vi älskar att skapa vackra ting, allt från att restaurera gamla stolar till vackra bakverk och lååånga ögonfransar!