Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Visa politisk ärlighet i regionfrågan

Sedan ansvarskommittens första möte i Sundsvall 2005 har enighet deklarerats om en önskvärd region mellan W+X+Y+Z från samtliga partier i Nordanstigs fullmäktige.

Tydligen har detta budskap inte kommunicerats till resten av länet. Den uppgiften har under resans gång legat på förre kommunstyrelsens förre ordförande Stig Eng.

Vid diskussion om Nordanstigs inställning i frågan, med Patrik Stenward, oppositionsråd i landstinget, vid mötet i Bollnäs 10/10 upplevde han inte att någon avvikande mening om regionfrågans riktning någon gång framförts från Nordanstigs representant. Detta föranledde honom till viss omvärdering av underlaget för beslut.

Efter förslag i frågan i regionstyrelsen (enligt förslag från Stig Eng) ska Gävleborg söka tillstånd att bilda temporär regionkommun i väntan på slutlig lösning, vilket förmodligen innebär gemensam länsstyrelse med Dalarna och Värmland från 2015. Tydliga tecken framstår på att denna konstellation kvarstår efter 2019.

Möjligheten att vara med om att från början bygga en ny regionbildning inifrån måste väga mycket tyngre än att i typisk C-anda skjuta upp beslutet tills inget alternativ återstår. Innebär aldrig någon fördel att bli sist invald.

Klart inriktningsbeslut om inträde i Region Mitt-Sverige från 2015 måste tas av exempelvis fullmäktige den 7 november i år. Detta ger oss möjlighet att från början delta i uppbyggnaden av vår nya region och att undvika en av regeringen bestämd tillhörighet. Ånge, Vemdalen, Åre känns mycket mera hemma, än Heby, Ludvika eller Arvika.

Håkan Larsson (M)

Nordanstig

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel