Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Violen byggs om till LSS-boende

Tidigare fanns planer att bygga om gruppboendet Violen i Edsbyn till närboende. Socialnämnden tog vid sitt senaste sammanträde beslutet att det istället blir ett boende enligt LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade).

Bakgrunden är att behovet av bostäder inom handikappomsorgen kommer att öka fram till 2020, medan behovet av särskilda boenden inom äldreomsorgen minskar.

– Vi har nu haft information med både personal och de anhöriga. Reaktioner på det är att det aldrig är lätt att göra förändringar. Personalen har vetat om att det skulle bli förändringar och tycker det är bra att det nu har kommit ett konkret beslut, säger Urban Sundström som är verksamhetschef för äldre- och handikappomsorgen.

Reaktionerna bland de anhöriga var att man inte visste om att det skulle bli förändringar. Men det kom också fram bra idéer vid mötet med de anhöriga, enligt Urban Sundström.

Tanken är nu att bygga om sju lägenheter till fem i Violen, i kvarteret Hingsten. Förändringarna är nu inne i en planeringsfas, så det är svårt att säga när ombyggnationen kan börja och när LSS-boendet är klart.

– Det är svårt att säga något om tidsplanen. Nu när man väl vet om det, så är bästa sättet att allt sker relativt snabbt. Men vi ska också hitta lösningar när det gäller de som bor i Violen i dag, säger Urban Sundström.

Men helt klart är att de boende kommer att splittras, några får plats i Gyllengården och några i Backa i Edsbyn och det finns även lediga platser vid Sunnangården i Alfta.

Det kan både bli före och efter årsskiftet. Huvudsaken är att man kommer fram till bra lösningar för de enskilda, enligt Urban Sundström.

Sammanlagt finns det 17 platser inom LSS-boendet i Ovanåkers kommun.

Tolv av dessa platser finns i två gruppbostäder i Edsbyn. Fem platser finns i LSS-boendet i Alfta.

Ytterligare fem platser blir det nu när Violen i Edsbyn byggs om.