Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vintervila i bigården

Det har nu gått några månader sedan våra bin gått i klot.
Att gå i klot är det stadie bina tillbringar den kalla årstiden. De sitter tätt i kupan och gemensamt bibehåller en temperatur av cirka 27 grader i centrum av klotet.

Ingen sover eller går i någon dvala, alla hjälps åt att hålla värmen.

Bina firar också jul, den inträffar den 28 december – för då är julen för bi...

Den gångna sommaren har trotsat alla förutsättningar för ett gott biår. Regn, kyla och lite sol gagnar inte biodling. Det lilla de drar in av pollen och nektar räcker endast till mat åt det egna samhället, biodlaren får inget.

Sist en sommar som denna var 1987, som gick till historien som den sämsta dittills kända.

Det är ytterst sällsynt att stödutfordring måsta tas till mitt under sommaren, men denna sommar måste en del biodlare göra detta över samhällets överlevnad.

Ett annat störningsmoment kan vara björnangrepp, men just här i Ljusdalsområdet har det varit lugnt, möjligen därför att bärtillgången har varit god. Angrepp på våren är inte ovanligt då proteinrika yngelramar hägrar.

Antalet pollinerande insekter minskar också en sommar som denna. Mer än 150 arter av pollinerande insekter dör varje år i Europa, så värdet av några bisamhällen i närområdet kan inte nog värderas. Det är mycket intressant att runt 15 nybörjare anmäler sig till nybörjarkursen för biodlare, och Ljusdalsortens biodlarförening har årligen utbildning för dessa. Utbildningen består av en teoretisk del under vintern och en praktisk del i föreningens bigård vid hembygdsgården. Där är även andra biintresserade välkomna att se hur biodling utförs praktiskt.

Ljusdalsortens biodlarförning är en progressiv förening då intresset för närproducerade livsmedel ökar, och honung från obesprutade grödor – blommor – ständigt ökar.

Att som hobbyodlare sälja sin honung är inga problem. Våra större producenter har leveranskontrakt och utgör därför inte någon konkurrent på marknaden.

Vinterhalvåret kan se som ointressant för biodlaren, men det är varje år lika spännande att se hur bisamhället klarat vintern, hur än den gestaltat sig. En mind vinter kan vara lika oviss som en hård och kall, då det intagna vinterfodret måste räcka fram till att våren ger ny pollen. Drar det ut på tiden, måste stödutfodring åter tillämpas.

Erik Kram