Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vintertips: så i kylan

Februari är månaden för trädgårdsodlare med kliande fingrar som vill ha något att pyssla med innan säsongen kommer i gång. Expertens tips: Sopa undan snön och plantera.

Har du trädgårdsbegär? Är marken frusen utanför fönstret? Inga problem. Gå och köp en lagerhylla och gamla lysrörsarmaturer och ställ i garaget. Häng upp lysrören i botten på varje hylla så att de lyser ett par decimeter ovanför hyllan under. Det är så här du förbereder en riktigt stabil trädgårdsodling.

Tobias Styf på Mobackes i Bollnäs har inte börjat så så mycket än. Men han har idéerna. Och han har många.

– Det är bra om plantorna har väldigt mycket ljus, men står i rumstemperatur. Är det för varmt så blir de lätt för gängliga, säger han.

Alla plantor trivs inte under fönsterbrädan, där det ofta finns ett element. 16 till 18 grader är bättre, så ett lysrör i garaget som hänger nära plantorna är oftast bäst. Men en del fröer behöver värme för att komma i gång.

– En del fröer som kommer från varma klimat. De behöver värme för att gro. Chili till exempel. Och de kan stå kvar på fönsterbrädan. För de blir inte som till exempel tomater kan bli, säger han.

I motsats till fröer som kommer i gång av värme finns det fröer som måste frysa för att komma till liv.

– Det går att ha fröer i kylskåp i fyra till fem grader. Men det lättaste är att sätta fröet i en kruka, gå ut i trädgården, sopa undan snön, ställa ned krukan och sopa över. Det är bra att strö lite grov sand över. Inte så fin som den i sandlådor, utan lite grövre, säger Tobias Styf.

På det här sättet går det att driva upp många fleråriga växter. Tobias Styf gillar ramslök, där bladen är ätliga, med en mild vitlökssmak. Chockterapin under snön fungerar också för blommor. Den som fattat tricket kan köpa billiga frön i februari i stället för dyra plantor senare.

– Törnrosas kjortel kostar en bra bit över hundralappen som planta. Den är lätt att så, men den tar väldigt lång tid att växa till sig. Den ska sås i februari, absolut innan mars, säger han.

Ett frö som Tobias Styf rekommenderar för matintresserade är sötflockel, eller stevia. Växten innehåller de söta ämnena steviolglykosider, som enligt Livsmedelsverket är 300 gånger sötare än socker.

Den som gillar tekniska hjälpmedel och vill power-gro sina plantor innan sommaren ska ge sig in på sticklingar. Precis som frön vill skotten som man skär eller bryter från vuxna växter ha mycket ljus men svalt i luften. Här fyller lagerhyllan med lysröret sin funktion igen. Med ett tillägg. Golvvärme.

– Sticklingar vill ha svalt i luften men varmt i jorden. Då kan man lägga en värmematta under. Sticklingar ska i princip aldrig sättas i vatten. Då utvecklar de vattenrötter. De ska stickas ned i jorden direkt, med ett tre millimeters lager av sand ovanpå, säger Tobias Styf.

Som en fröernas förespråkare vill Tobias Styf slutligen framhålla vintersallat. Det ganska okända fröet blir till en fräsch sallad, i stort sett året om. Den kan sås på ute på hösten och skördas på våren, men trivs också bra inne.

– Vintersallat är det som kallas matjessallad i affären. Den går att odla rätt upp och ned i en kruka inomhus på vintern. Man skulle kunna odla massor av den, folk vet bara inte om det.