Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vinterkräksjuka och överbeläggning en dålig kombination

Den socialdemokratiskt ledda majoriteten i landstinget har förklarat att problemen med överbeläggningar är lösta på länets sjukhus.

Annons

Man menar att kommunerna tar hem sina patienter när de är färdigbehandlade och på sjukhusen ligger inga patienter i korridorerna eller vårdas på fel avdelning.

Uppgifter som vi har om överbeläggningar och utlokaliserade patienter på länets sjukhus visar en helt annan sida. Ingenting är löst och det råder fortfarande korridorvård och överbeläggningarna existerar i allra högsta grad.

Nu har vinterkräksjukan, Calici, kommit till Gävle sjukhus och där två avdelningar hittills är drabbade. Situationen kommer, om den följer tidigare år, att eskalera runt februari/mars och antalet överbeläggningar innebär ökad risk för våra patienters hälsa. Då sjukhusen inte har plats för patienterna på rätt avdelningar ökar smittorisken, det blir helt enkelt svårare att hålla rent och isolera smittan.

Enligt SKL:s, Sveriges Kommuner och Landsting, mätningar av landets överbeläggningar i december 2013 så ligger Gävleborg absolut högst med cirka fem överbeläggningar per 100 disponibla vårdplatser. I hela riket ligger siffran på cirka 2,5 stycken. Det landsting som har haft minst antal överbeläggningar ligger på cirka 0,5 stycken. Det är oerhört viktigt att snarast få till en lösning på problemen med överbeläggningar, då det drabbar både patienter och personal.

Vi har redan tidigare påtalat behovet av mellanvårdsplatser på sjukhusen och vi lyfter det igen. På dessa mellanvårdplatser kan färdigbehandlade patienter befinna sig på egna avdelningar och slippa belasta vårdens övriga avdelningar. Även patienter som ska tillbaka till kommunala boenden kan vara kvar på dessa mellanvårdsplatser och få den omvårdnad de behöver. Dessa platser skulle underlätta för personalen att hålla rent och isolera spridning av till exempel Calici.

Det är dags att ta tag i problemet. Överbeläggningarna kommer inte att försvinna utan åtgärder. Om man räknar platser på ett sätt som mörkar det egentliga antalet överbeläggningar som majoriteten tydligen har gjort så löser man inga problem.

Patrik Stenvard (M)

Agneta Wagner (M)

Carina Östansjö (FP)

Stig Zettlin (SVP)

Ingemar Kalén (KD)

oppositionsråd landstinget

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel