Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vinstspöket förföljer partiet

Nu är Socialdemokraterna på väg att sätta ner foten när det gäller synen på vinst.

Men det är långt ifrån säkert att foten får stå kvar efter kongressen.

När kongressmaterialet på det välfärdspolitiska området presenterades slog nämligen Ylva Johansson fast att det är självklart att vårdföretag ska få göra vinst.

Men det är lika självklart att vinsten återinvesteras i verksamheten, tycker hon.

Partistyrelsen slår fast att det är oacceptabelt att privata ägare tar ut stora vinster genom att göra avkall på kvaliteten i välfärden, eller genom att välja bort de medborgare som är minst lönsamma.

Men någon lagstiftning mot att ta ut vinst vill partstyrelsen inte ha.

Att Socialdemokraterna accepterar vinst – åtminstone i kongressmaterialet – är ett steg i rätt riktning.

Men när man börjar tala om att vinsten ska återinvesteras eller att vinsten inte får innebära att kvaliteten blir dålig är det mest fråga om retoriska piruetter.

För hur ska man kontrollera att vinsten återinvesteras, och hur stor del av vinsten måste återinvesteras? Och vilket seriöst företag är berett att sätta sin framtid på spel genom att ta ut höga vinster på bekostnad av kvaliteten?

I en marknadsekonomi kommer det att innebära att det företaget inte får några kunder.

Med andra ord kommer vinstspöket att följa socialdemokratin så länge man inte accepterar de fria företagandes spelvillkor utan ska försöka begränsa eller sätta upp villkor för hur vinsterna ska disponeras. Det är inte politikernas uppgift.

Återstår att se hur kongressombuden hanterar vinstspöket. Där lär finnas både de som vill låsa in det för gott och de som vill tillåta en lagom stor exponering.

När det gäller skolverksamheten har det ju höjts många s-röster som vill begränsa eller förbjuda vinster.

Däremot verkar de med självklarhet acceptera att storföretag gör vinster på att bygga skollokaler eller producera och sälja läromedel som bekostas av skattemedel.

Partiet kommer knappast att bli kvitt vinstspöket, i synnerhet inte som man ska komma överens med de dogmatiska vinstmotståndarna i Vänsterpartiet.