Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vinstregn på 200 miljoner väntas


Det här var Helahälsinglands aprilskämt 2015.

Drömmen om miljoner kan snart vara en sanndröm. Hälsinglands kommuner kommer att projektanställa spelexperter.
50 miljoner ska satsas på Tipset, Oddset och V75.
Vinsterna finansierar bandyhallar och uppfräschning av Hagmyren.

Det finns långt gångna planer inom kommunerna i Hälsingland att avsätta ett antal miljoner varje år på spel och dobbel. I största hemlighet har ett spelkoncept utarbetats i samarbete med Svenska Spel och ATG.

I ett första skede ska två spelexperter anställas. En som är proffs på fotboll, den andre på trav.

Anledningen till satsningen är att rädda Hälsingekommunernas ansträngda budgetar. Ett kommunalförbund liknande gymnasiesamarbetet har utformats. Men till skillnad från det är alla kommuner positivt inställda den här gången.

Källor säger att det handlar om att inte stå utanför när miljonvinsterna börjar rulla in.

Söderhamns bostadsbolag Faxeholmen, som nyligen sålde hyresfastigheter för 100 miljoner , lånar ut hälften av pengarna till konsortiet.

– Det är en strålande affärsidé, bättre än bostäder. Vi tror på minst dubbel avkastning genom det här. Kontrakten är redan skrivna och vi kommer som lägst att nå en avkastning på 16 procent, säger bostadsbolagets vd Petri Berg.

Söderhamns kommunalråd Sven-Erik Lindestam (S) är mycket nöjd.

– För oss blir det en dubbel vinst. Faxeholmen tjänar en hacka och kan bygga fler bostäder i centrum. Att satsa på spel är inte sämre än att köpa fonder eller aktier, säger han.

Men det viktigaste av allt är ändå att de omdiskuterade bandyhallsbyggena äntligen kan bli av. Kalkylerna som experterna presenterat visar på vinster över 200 miljoner vid satsade 50 miljoner.

– Det handlar om 100-tals miljoner i vinster per år, så det blir absolut hallbyggen, inte bara hos oss i Bollnäs. Ljusdal och Söderhamn hakar på, vilket också sänker byggkostnaderna, säger Bollnäs kommunalråd Marie Centerwall (S).

I Hudiksvall kommer vinsterna att investeras i Hagmyren.

– Vi räknar med ökat spelande, och det ger fler jobb på travet. Vi har också funderingar på att locka tillbaka Stig H Johansson. I så fall kan spelkonsortiet även köpa in egna elithästar som tränas här, säger travbanechef Kent Modin på Hagmyren.

– Det är idiotsäkert. Som jag ser det är den enda som kan stoppa guldregnet Fru Fortuna, men varför skulle hon svika oss? säger Ljusdals kommunstyrelseordförande Lars Molin (M).

Om allt går planenligt kommer spelkonsortiet att utökas den första april nästa år. Då kommer det att bli möjligt för invånarna i Hälsingland att köpa in sig i spelsystemen för att säkra sin framtida pension.