Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vinst på rätt sätt

Vi på vänsterkanten upplever inte detta med vinster som ett problem om vinsterna uppstår för att entreprenören arbetar mera kostnadseffektiv.

Annons

Anders skriver i HT (25/9) att man måste vara mindre begåvad för att uppleva detta med vinster som ett problem. Det är en farlig väg att vandra när man tycker att personer med annan åsikt är mindre begåvade. Däremot tycker jag att man kan ställa krav på insändarskribenter att de ska vara pålästa när de argumenterar i offentligheten. Anders insändare visar att han slarvat. Han har inte förstått hur finansieringen går till. Vi på vänsterkanten upplever inte detta med vinster som ett problem om vinsterna uppstår för att entreprenören arbetar mera kostnadseffektiv, men vi reagerar starkt när de uppstår genom felaktigheter i finansieringsprinciperna som beslutats från centralt håll. Låt mig ge ett exempel.

Det kostar det offentliga 10 kronor att hjälpa Anna, men så fort en privat entreprenör ska utföra samma tjänst måste kommuner och landsting ge 11 kronor till entreprenören för att få tjänsten utförd, beroende på finansieringsprincipen. Om man däremot kunde ge entreprenören 10 kronor och att han/hon utför tjänsten mera kostnadseffektivt för 9 kronor är det inga problem att det blir en vinst på 1 krona. Det är detta vi mindre begåvade, enligt Anders, vänder oss emot.

Problemet är alltså som följer – gemensamt intjänade skattepengar ska användas så effektivt som möjligt. Ett sätt att hitta nya smartare och mera kostnadseffektiva sätt att arbeta kan vara att bjuda in andra aktörer med nya lösningar. Dessa kan sedan fungera som inspiration, men för att det ska funka måste dessa aktörer agera på liknande villkor för jag tror att jag har en stor del av skattekollektivet i ryggen när jag säger att de vinster som ska göras ska uppstå genom smartare lösningar och inte genom felaktiga finansieringsprinciper. Minns den gamla devisen – varje bortslösad skattekrona är en stöld från skattekollektivet. Så ett litet tips Anders innan du börjar kalla andra mindre begåvade, gör din egen hemläxa först.

Daniel Pettersson (v)

Kommunalråd Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel