Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vinst för Ohlsson i Kalix – leder totala tabellen inför SM-avslutningen

Mattias Ohlsson – pojken med guldbyxorna?
Kan mycket väl bli så, segern i Kalix satt som hand i handske!

Annons

Säsongens fjärde SM-deltävling i rallycross avgjordes i Kalix under lördagen, en bana som Bollnäsföraren Mattias Ohlsson trivs bra på.

Förutsättningarna var duggregn mest hela dagen. Mattias inledde med en tredjeplats i den första kvalomgången för Klass 2, Supernationell 2400 cc. Snabbast var Philip Gehrman, Kopparberg – segrare härom sistens i Strängnäs – före Rasmus Olsson, Karlskrona.

Det andra framträdandet blev mindre lyckat för Mattias Ohlssons vidkommande. Han blev påkörd av nyss nämnde namnen Rasmus och fick nöja sig med åttonde tid (Rasmus Olsson uteslöts). Värmlänningen Michael Olander var nu den snabbaste, före Peter Rosell, Bollnäs.

Ett lyckat resultat i den tredje omgången var nu ett måste för Mattias Ohlsson. Och så fick det bli. Tvåa i åket efter värmlänningen Michael Olander räckte till en total tredjeplats i kvalet – efter Olander och Gehrman.

Dags för semifinal och här ryckte Mattias upp sig ännu ett snäpp. Tvåa från start och etta i mål. Nära tre sekunder skilde till MSK Hammarens Niclas Härdevik-Norström, medan Marcus Höglund, Finnskoga, slutade trea.

I den andra semin segrade Rikard Gustavsson, Fjärås, före Philip Gehrman. Trea blev Emil Nordefjäll, Fjärås.

I finalen svarade Mattias Ohlsson för bästa körningen dittills. Han ledde från start till mål och knep en överlägsen förstaplats före Härdevik-Norström och Rikard Gustavsson. Nordefjäll slutade fyra och Gehrman femma. Höglund bröt.

– Jag är förstås jättenöjd. Efter den andra omgången satte vi oss ner farsan (Mats) och jag och resonerade hur vi skulle ta oss vidare. Tydligen ett lyckat resonemang, sammanfattar Mattias.

Som fick till en perfekt start i finalen.

– Ja, den satt riktigt bra. Och körningen fungerade även därefter klockrent.

Totalt i SM, inför epilogen i Västerås om en dryg månad, toppar nu Mattias tabellen på 90 poäng, tre före Philip Gehrman. Trea i sammandraget är Rikard Gustavsson på 85. Därefter följer ett hopp ner till Rasmus Olsson på fjärdeplatsen som samlat ihop 63 pinnar.

I praktiken är därmed en medalj säkrad till Hälsingland. Guld, silver eller brons – ja, det får framtiden utvisa.

– Känns ändå jäkligt bra att ha några poängs försprång gentemot Gehrman och Gustavsson. Och självklart siktar vi på den ädlaste valören, avslutar Mattias Ohlsson.

Peter Rosell då? Jo, förutom den redan relaterade andraplatsen i åk 2 så tog han två åttondeplatser. Det räckte för att bli sexa totalt i kvalet. Han slutade därefter fyra i semifinal 2, närmast utanför finalheatet.

Totalt är Peter tia i SM-tabellen efter att ha deltagit i två av de fyra körda deltävlingarna.