Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vinst för Mellanskog

Besparingar är nyckeln till att Mellanskog kan visa upp en vinst för förra året, trots minskad omsättning.

Mellanskog säljer allt mindre av sina virkesprodukter i takt med att lågkonjunkturen biter sig kvar. Den sålda volymen minskade med nära en tiondel men resultatet förbättrades och rörelseresultatet blev 14,7 miljoner kronor. Vilket kan jämföras med en förlust på 33,1 miljoner under verksamhetsåret 2012.

Nyckeln till vinsten ligger i besparingar och det medlemsägda bolaget har sänkt kostnaderna med 30 miljoner kronor under 2013.

Skogsägande medlemmar kan glädja sig åt att timmerpriserna varit stabila men priserna på massaved har sjunkit under året. Det förklaras med välfylld lager och att efterfrågan på bland annat tidningspapper minskat.

Förhoppningen har då varit att hitta andra användningsområden för massaveden inom energiområdet. Men Mellanskogs energisortiment har heller inte sålt bra. Efterfrågan är låg eftersom värmeverken i Mellanskogs område väljer att elda med sopor och återvunnet byggmaterial.

Ett glädjeämne är det delägda bolaget Setra där bland annat Färilasågen ingår. Bolaget lämnar ett rörelseresultat på 107 miljoner kronor. Av den summan tillfaller 41,1 miljoner kronor Mellanskog i egenskap av delägare.