Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vinnande känsla för älgspår

Det är svårt att få en bättre uppladdning inför älgjakten än Carl-Otto Kindblad. För andra året i rad blev han svensk ungdomsmästare i Jämthundsklubben tillsammans med hunden Frippe.

Frippes fullständiga namn är Knaperbackens Frippe, en åtta år gammal jämthund och champion. Carl-Otto framhåller att det är hunden som gör jobbet men det krävs fortfarande ett bra sampel med föraren.

– Jag var inte lika nervös i år som i fjol. Men det är lika roligt ändå. Den här gången vann jag överlägset. Förra året fick vi 70,5 poäng mot 89,5 poäng i år, säger Carl-Otto.

I år utklassade paret även vinnaren av seniorklassen som fick lägre poäng. Jaktprovet består av 13 moment som vardera kan ge upp till tio poäng. Hunden ska nosa upp ett spår, följa det, hitta älgen, ställa den med skall och hålla det i 90 minuter. Sedan ska jägaren stöta bort älgen och hunden ska då kunna ställa älgen igen. När testet avslutas ska jägaren ha fått tillfälle att skjuta.

Carl-Otto visar domarprotokollet och pekar ut fyran som onekligen sticker ut bland tior och nior. Det gäller för skallets täthet och täckning, hur mycket och snabbt Frippe skällde. Att betyget inte blev högre beror enligt Carl-Otto på att det var varmt under provdagen.

För vinsten spelade det ingen roll. Pokaler och vandringspris kammades hem utan problem. På vandringspriset som står på köksbordet finns två plaketter med Norralaparets namn. Vinner Carl-Otto och Frippe en gång till så tar de hem pokalen för alltid. Det är Carl-Otto så klart sugen på, men inte till vilket pris som helst.

– Går klubbmästerskapet någonstans där det finns varg, så ställer jag inte upp.