Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindsnurror i Nordanstig kan ägas lokalt

Eolus Vind pejlar intresset för lokalt ägande av de tre mindre vindkraftparkerna i Brännåsen, Mörkåsen och Nyvallsåsen i Nordanstigs kommun.
Intresseanmälningar togs upp gårdagskvällens informationsmöte.

Planeringen för de sammanlagt tolv vindsnurrorna i höjdområdet norr om Älgered och söder om Annsjön har avancerat. Bygglovsansökan och miljöanmälan är lämnade för ett år sedan.

Arrendeavtal har slutits med 15 markägare. Avtalen tecknas i regel 20 till 25 år framåt. Eolus betalar ett produktionsbaserat arrende. Den årliga avgiften per vindkraftverk brukar ligga mellan etthundratusen och etthundratrettiotusen kronor. Således en hyfsad affär för markägare som får flera vindsnurror på sina skogsarealer.

– Vi hoppas att möjligheten att äga lokalt väcker intresse. Formerna kan variera. Att bilda en ekonomisk förening är en väg. Ett lokalt bolag är en annan.

– Ofta vill markägarna själva vara med och äga, men också grannar i närområdet har engagerat sig. Lokala företag är andra lämpliga intressenter, säger projektledare Anders Bergström

Bengt Andreasson, med förflutet i Eolus, och numera administratör för den ekonomiska föreningen Slättens Vind i Vara, gav inblickar i ett framgångsrikt lokalt delägarskap av vindkraftverk på Västgötaslätten.

Planarkitekten Torkel Berg berättade om Ludvika kommuns storsatsning på vindenergi.