Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraftverken levererar

Kärnkraftslobbyn under sin falska flagga föreningen Svenskt landskapsskydd dunkar outtröttligt på med sitt förtal mot vindkraftens existens och utbyggnad (30/5). Varför kan man fråga sig?

Lobbyverksamhet är en ny företeelse som legaliserats under EU:s baner där falsk propaganda och förtal kan spridas av den som betalar lobbyföretagen som varande vilken affärsverksamhet som helst.

Den 7 april skriver Sven-Erik Bengtsson i tidningen att det är tur att vi har kärnkraften och hänvisar till att vindkraften på Gottland den 3 april, exakt klockan 09.00, gav 0 MW och yvs över detta som ett motiv för att behålla kärnkraften. Hur mycket el genererades alla de andra 364 dagarna på året och resten av den dag som råkade få stiltje någon minut en enda dag?

Vindkraftsbelackarna borde i stället erkänna att vartenda vindkraftverk som satts i drift i vårt land levererar exakt vad som beräknats emedan vinden uppmäts, innan etableringen, under flera år och någon avvikelse beträffande vindflödet förekommer inte från år till år.

Tur är däremot att gotlänningar är ett förståndigt folk för de byter ut sina 35 meter höga torn mot 50 meter för att producera än mera egen el och slippa kärnkraften.

Dan Bakkman och Sune Sjöström, som undertecknat med Föreningen Svenskt Landskapsskydd, tar i så det knakar när de anklagar vindkraften för att inte vara miljövänlig, varefter de uppräknar just de nackdelar som kärnkraften, kolkraften och oljan åsamkar vår miljö och menar att vindkraften vore än värre.

Vinden är en gratis energikälla, den kommer till oss var vi än bor på jorden, och särskilt mycket till oss i Europa, och ingen kan ta betalt för den, inga frakter och utvinningskostnader, inga skador i naturen som vid urangruvorna, oljeborrtornen och kolbrotten.

Vindkraftverk är lika miljövänlig som solen och den geotermiska värmen men där är tekniken inte lika långt framme så låt vindkraften, tills vidare, frälsa vår jord från kärnkraftens härdsmältor och dödliga strålning. Dessutom är det inte vi elkonsumenter som betalar utbyggnaden av vindkraften, det är vanliga företagare som riskerar sitt kapital på samma villkor som alla andra företag i Sverige, oavsett bransch.

Vattenkraftverken är inte miljövänliga med hundratals mil av torrlagda älvfåror och tusentals tunnland åkermark under vatten. Vattenkraftskommunerna är ett våldtaget land.

Staten tar ut samma moms och energiskatter på den el som levereras från vindkraftverk som övrig energiproduktion så vad gnäller Svenskt Landskapsskydd om. Vi har förmodligen vindkraften att tacka för de låga energipriserna, för elmonopolet har fått en spricka i fasaden.

Sören Molander

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel