Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraftverken bullrar för mycket – men bolaget slipper utreda lågfrekvent buller

Att vindkraftparken på Svartvallsberget bullrar för mycket har konstaterats via mätningar. Trots klagomål på lågfrekvent buller slipper företaget utföra mätningar hos de boende.

Läs mer: Trots stora bullerproblem – bolaget vill inte mäta hemma hos de boende

Läs även: Lågfrekvent buller bör mätas inomhus enligt experter: "Ljudet kan förstärkas i rum"

Vindkraftsparken på Svartvallsberget går sedan förra sommaren på maximalt nedsatt effekt på grund av för höga ljud från verken.

Läs också: Bullrande vindkraftspark måste köras på lägsta nivå på obestämd framtid

Länsstyrelsen har efter klagomål från boende även krävt att vindkraftsföretaget skulle kartlägga det lågfrekventa bullret från parken. Enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer ska den typen av ljud mätas inomhus, men bolaget har istället lämnat in en beräkning av hur mycket det låter hos boende.

Beräkningen godtogs ändå av länsstyrelsen och kravet på en utredning drogs tillbaka. Handläggaren Ulrika Nilsson menar att dagens regler inte alltid är anpassat till vindkraft. Mycket av den forskning som praxis och domstolsbeslut bygger på har gjorts på mindre verk i slättlandskap. Men numera byggs stora vindkraftverk i kuperade skogsområden, vilket ger helt andra effekter på ljudutbredningen.

Läs också: Beslutet klart: Här får vindkraftverken bli över 200 meter höga

– Och då är frågan om beräkningar och Naturvårdsverkets modeller stämmer. Vi kan begära in material från bolaget, men vi måste ju också kunna besluta något med anledning av det vi får in. Men det innebär inte att vi vill sluta diskutera med bolaget.

Det är konsultfirman WSP som har mätt ljudnivån vid fem av verken på Svartvallsberget och sedan med en matematisk modell räknat ut ett värde på lågfrekvent buller i bostäderna kring parken. Johan Scheuer är akustikkonsult på företag och påpekar att han inte har räknat med någon annan dämpning av ljudet än det som sker via avstånd och i atmosfären.

– På grundval av detta har jag sagt till min uppdragsgivare att den här ljudnivån med säkerhet kommer att vara under Socialstyrelsens riktvärden.

Det bullrar mycket från de här verken, hur kan ni då komma fram till att det lågfrekventa bullret inte är för högt?

– Jag säger inte att det inte finns lågfrekventa ljud, men på fem kilometers avstånd så är ljudfrekvensnivån lägre än att det kan bli problem som är över Socialstyrelsens riktvärden.

Läs också: Klagomål om buller från Sörbyparken – länsstyrelsen kräver mätningar

Men hur mycket det egentligen låter från Svartvallsberget är inte helt klarlagt. Mätningar har bara gjorts på fem av de tio vindkraftsverken. Ljuden från dessa varierade mycket, enligt Pontus Thorsson, som är forskare på avdelningen för teknisk akustik på Chalmers och har tittat på mätdatan från Svartvallsberget.

– Det innebär att vi inte vet hur hälften av verken beter sig. De kan vara jättebra, men de kan också vara jättedåliga.

Pontus Thorsson har som akustikkonsult gjort många mätningar vid vindkraftsparker, både källbuller från verken och ljud hos kringboende.

– Den ljudstyrkan som är på verken på Svartvallsberget är det högsta jag har sett. De har alldeles för hög källstyrka om man jämför den uppmätta med vad tillverkaren lovar. Så det är något som är fel.

Läs också: Vindkraftverken på Svartvallsberget fortsätter att bullra: "Man har inte helt hittat problematiken"

Han tycker en mätning inomhus enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer hade varit lämpligt i sammanhanget.

– Folk som bor i närheten av de här två parkerna upplever ljudsituationen som dålig. Det betyder att man skulle behöva gå dit och mäta, eller analysera situationen.

Svartvallsbergets vindkraftpark ägs numera av det engelska investmentbolaget John Laing Group. Men det är Ownpower Projects som har byggt parken och hanterar bullerproblematiken. Enligt projektledaren Håkan Hansson är företaget angeläget att hitta orsaken till bullerproblemen i parken, främst av lönsamhetsskäl.

– Det har varit upprepade undersökningar och mätningar där man har försökt komma till rätta med det här så att vindkraftverken kan gå på full produktion igen. Men man är inte i mål med det.

En boende har nu överklagat länsstyrelsens beslut om att inte kräva en utredning av lågfrekvent buller från Svartvallsberget.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!