Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraftverk skapar miljöskador

Det vore fel att satsa på fortsatt utbyggnad av subventionerad vindkraft i Sverige.

Detta skriver fem ledamöter i Vetenskapsakademiens energiutskott i en debattartikel i Dagens Industri den 27 januari. Energiutskottet föreslår en kommission för att få underlag för riksdags- och regeringsbeslut om energipolitiken.

Ledamöterna rekommenderar sparande och anser det mest angeläget att syna beroendet av olja i transportsektorn. På så sätt handlar vi också bäst enligt EU:s övergripande mål och direktiv om att minska utsläppen av växthusgaser.

Sveriges elkonsumenter stödjer i dag framtida förnybar elproduktion, främst vindkraft, med cirka miljarder kronor per år. Den under 2013 gynnade vindkraften på nästan tio terawattimmar behövdes inte i Sverige, utan gick huvudsakligen på export.

Bedöms det ändå av politiska skäl finnas behov av vindkraft för export bör vi inrikta oss på flytande off shore-vindkraftverk som är mer effektiva och mindre störande än verk på land.

Debattartikeln stärker min tidigare skepsis till dagens vindkraft. Den ger dessutom inte den rena och hållbara energi vi en gång trodde. Vindkraften i dag är inte miljövänlig. Därför är det anmärkningsvärt att Svenska Naturskyddsföreningen tar emot pengar från och samarbetar med vindindustrin.

Jag har tidigare frågat varför man inte beskriver coltan, neodym, bauxit och olja; ämnen som behövs för tillverkning av vindkraftverk. Att hävda att vindkraften är positiv för miljön i Sverige när den samtidigt innebär svåra miljöskador och humanitära katastrofer i tredje världen är cyniskt eller i bästa fall djupt okunnigt. De som talar om att en utbyggd vindkraft i Sverige skulle gynna utvecklingsländer har inte satt sig in i ämnet.

Neodym har nu också fått en nationell betydelse. Kraftverken förutsätter tillgång på neodym vars utvinning leder till svår förorening av miljön. Kina är ensam producent. Neodym ger radioaktiv strålning, farlig för folk, djur, växter och vatten.

Neodym finns vid Norra Kärr utanför Gränna. Fyndigheten är enligt företaget Tasman Metals en av världens största förekomster utanför Kina.

Företaget planerar ett dagbrott för brytning med start under 2016, Området är cirka 14 hektar stort och borrningarna ska ske till 250–300 meters djup. Hålet blir så stort att hela Omberg får plats i det! En sådan gruva i Kalifornien stängdes 1998 till följd av läckage av radioaktivt lakvatten.

Länsstyrelserna runt Vättern har reagerat genom att besluta att från den 1 mars 2014 göra Vättern till vattenskyddsområde för att säkra dricksvattenförsörjningen för all framtid.

Vi kan värdera företeelser olika. Min syn på vindkraft har med tiden blivit allt mer kritisk. Det finns för mycket smussel. Naturligtvis vill jag som frisinnad liberal ha lösningar byggda på en kombination av kunskap, uppriktighet, förnuft, vilja och känsla.

Politiska beslut som grundas på bristfälliga kunskaper eller grumliga föreställningar riskerar bara att leda till förstärkt politikerförakt. Ett beslut måste också kunna ändras när ny kunskap tillförs.

Pehr Backström (FP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel