Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraftverk räddar inte miljön

Vindkraftverk producerar el men all Sveriges elproduktion från vatten-, kärn- och biokraftverk släpper inte ut den minsta växthusgas. Vindkraftverk kan således inte minska något som inte finns.

Sveriges regering har i sitt välmenta försök att lämna ett bidrag till att rädda den hotade miljön, beslutat att hushållen skall betala för bygget av 10 000 jättelika vindkraftverk. Detta beslut är lika obetänkt som tidigare misslyckade satsning på etanol och kommer inte att rädda miljön.

Orsaken är mycket enkel. Vindkraftverk producerar el men all Sveriges elproduktion från vatten-, kärn- och biokraftverk släpper inte ut den minsta växthusgas. Vindkraftverk kan således inte minska något som inte finns. Det är på sin plats att fråga sig hur regeringen åter har hamnat i ett så ogenomtänkt beslut om miljön.

Sverige har en fyrpartiregering ledd av ett parti där ordföranden har stått i Almedal på Gotland och har sagt att miljöfrågor inte var viktiga för partiet. I regeringen ingår också ett parti som sagt sig värna om miljön, men betonat att detta innebar att kärnkraften måste avvecklas. Sedan kom den ekonomiska krisen, miljöhotet gjordes till global viktig fråga och Sverige skulle bli ordförande i EU och ledare vid miljökonferensen i Köpenhamn senare.

I det läget där ett ointresserat parti skall besluta med ett parti som fastnat i en fråga har det tydligen varit lätt för finansiellt starka krafter att få gehör för en massiv utbyggnad för vindkraftverk.

Det ointresserade partiet förespeglades en lösning i den nu viktig miljöfrågan och det andra partiet såg utbyggnaden som en möjlighet att kunna ersätta kärnkraften. Partierna kände inte till, eller ville inte känna till, fakta om vindkraftverk: att de aldrig kan rädda miljön därför att de ger så opålitlig och svårhanterbar el, och även om utbyggnaden skulle bli av kan vindel på 30 TWh aldrig ersätta dagens 65 TWh kärnel. Matematikens lagar gäller även politiker, hur de än besväras av dem.

Regeringen måste omedelbart rätta till sitt felaktiga beslut, att ge bidrag till utbyggnaden av vindkraftverk. Kommunpolitiker måste omedelbart besluta att inte ge bygglov till vindkraftverk.

De måste upplysas om att de numera har vetorätt, att inga verk kan byggas mot kommunens nekande, att nekandet inte ens behöver motiveras och att det inte kan överklagas.

Naturligtvis måste även Sverige bidra till miljöskyddet, men att göra det med att förstöra svensk natur och tvinga på medborgarna lidande är absolut oacceptabelt.

Valab

B Stymer

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel