Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraftsprojektet på Alfta finnskog tar ny fart

Vindkraftsprojektet Hälsingeskogen tar ny fart efter att Bergvik skog har genomfört sin örninventering. Bergvik skog tänker ansöka om miljötillstånd för ett 80-tal vindkraftverk på Alfta finnskog fyra kilometer väster om Svabensverk. Om allt följer planerna kan det bli byggstart 2018-2019.

Enligt Bergvik skogs inventering finns det ingen häckande kungsörn i det aktuella området. Däremot har spelflykt noterats utanför området två år och förra året 2014 i själva området.

Läs mer: Kungsörn i hälsingeskogen

Den informationen kom fram, när kommunfullmäktige i Ovanåkers kommun samlades till sitt första möte efter sommaruppehållet i Edsbyn på måndagskvällen.

Torsten Persson och Susann Lundman från Bergvik skog presenterade en uppdatering av projektet och gav information om vad som händer framöver.

Läs mer: Vindkraftsprojektet Hälsingeskogen

Susann Lundman berättade att ansökan kommer att kungöras inom de närmaste månaderna. Sedan får bland andra kommuner och länsstyrelse möjlighet att ge sina remissvar på parkens utformning.

Bergvik skog tänker inte själv bygga vindkraftsparken, så socialdemokraternas Håkan Englund ställde frågan till Bergvik skog om det finns någon som är sugen på att bygga den planerade vindkraftsparken på Alfta finnskog.

Torsten Persson svarade att eftersom elpriset är lågt, så är också intresset att bygga inte särskilt stort just nu. Men ingen tror att denna utveckling är beständig. De största investerarna i vindkraft i dag är för övrigt pensionsfonder, som ser vindkraften som en långsiktig investering, enligt Torsten Persson.

Bertil Eriksson (KD) ställde frågan hur man tänker sig få ut den producerade elen från området.

Planen är att dra en kraftledning österut och bygga en ny stamstation i Grönviken.

Den planerade byggperioden beräknas ta två år och ge 400 årsarbeten lokalt och regionalt, enligt Bergvik skog.

Själva driftsperioden beräknas till 25 år. En lokal servicecentral skulle kunna ligga i Svabensverk. Antalet serviceanställda i närliggande Jädraås med 66 vindkraftverk är tolv, enligt Torsten Persson.

Under allmänhetens frågestund ställde Marga Boustedt från arbetsgruppen Blåst på Alfta finnskog, bildad hösten 2012 och som verkar för en nollvision när det gäller vindkraftverk på Alfta södra finnskog, frågan om gruppen kunde få komma till kommunfullmäktige och ge sina synpunkter på planerna.

Läs mer: Arbetsgruppen Blåst på Alfta finnskog

Förutom att ge sina synpunkter på den planerade vindkraftsparken ska kommunen, kommunfullmäktige så småningom tillstyrka eller avslå ansökan om vindkraftsetableringen.