Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraftsprojekt hotar alla världsarvsgårdar

Det är nu Bollnäs kommunfullmäktige kan bestämma om världsarvet är viktigare än tio vindkraftverk. Säger inte Bollnäs nej har våra möjligheter att påverka uttömts. När Centern med stöd av SD och resten av oppositionen vill driva igenom ett ja till Hallbrån under förutsättning att etableringen inte upphäver Hälsingegårdarnas status som världsarv betyder det att sista möjligheten att påverka det slutliga beslutet har gått. Det är nu när kommunen har vetorätt som vi har möjlighet att påverka parkens utformning eller helt stoppa den.

Parken ska ha tio vindkraftverk med en höjd av upp till 200 meter. Projektet har många positiva sidor. Men placeringen av verken innebär att Hälsingegårdarnas världsarvsstatus hotas. Sex av verken blir väl synliga från Gästgivars i Vallsta. De närmaste kommer att stå på sex kilometers avstånd, närmare än de tre verk som tidigare byggts i Arbrå. Dessa, som är 150 meter höga och väl synliga från gårdstunet, var redan byggda när Unescos världsarvskommitté beslutade att ge Hälsingegårdar världsarvsstatus.

Unescos beslut innebar att Hälsinglands gårdar, hälsingeböndernas träslott från 1700- och 1800-talen, erkändes som ett skyddsvärt världsarv och att sju specifika gårdar serieutnämndes att representera Hälsingegårdarna. Världsarvet är alltså en helhet och berör alla hälsingekommunerna, även om det bara finns namngivna gårdar i fyra av dem – Ljusdal, Ovanåker, Bollnäs och Söderhamn.

I beslutet påpekar Unesco särskilt att Sverige måste vara uppmärksam på vindkraftutbyggnad i gårdarnas omgivning, eftersom det stora öppna odlingslandskapet är en så väsentlig del av det kulturarv som ska skyddas.

I en skrivelse till Miljöprövningsdelegationen, MPD, i Falun skriver Riksantikvarieämbetet, som är statens tillsynsmyndighet när det gäller världsarvet:

Mot bakgrund av världsarvskommitténs tidigare ställningstaganden bedömer Riksantikvarieämbetet att en vindkraftsetablering i närheten av världsarvet Hälsingegårdarna kan riskera världsarvets status.

Icomos är Unescos världsarvskommittés förlängda arm i Sverige. I sitt yttrande till MPD skriver Icomos:

Med hänsyn härtill befarar Icomos Sverige att Hälsingegårdarnas status som världsarv kan komma att ifrågasättas om den föreslagna vindkraftparken kommer till utförande. Detta bör självfallet undvikas.

OM Bollnäs inte säger nej och OM vindkraftparken byggs kommer Unescos världsarvskommitté att pröva om det nya landskapet är förenligt med världsarvsstatusen. Ingen vet idag om etableringen inte upphäver Hälsingegårdarnas status som världsarv.

Peter Nordebo (FP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel