Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraftspark för miljarder

Drygt 100 vindkraftverk kan bli verklighet i en vindkraftpark i trakterna mellan Kårböle och Los. Ownpower Projects med säte på Gotland planerar en vindkraftspark för omkring fem miljarder kronor.

I juni kallade Ownpower Projects till samrådsmöten i Kårböle, Los och Ängersjö och presenterade sina planer.

– Det har varit övervägande positiva reaktioner, säger Håkan Hansson, som är tillståndsansvarig hos Ownpower Projects.

Vindkraftparken är det största projekt som hittills presenterats i Ljusdals kommun. Drygt 100 vindkraftverk kan komma att byggas inom ett 4 500 hektar stort område som sträcker sig längs gränsen mot Härjedalens kommun från Snöddaberget och Silverberget i norr via Borrberget och Karsvallssvedjan i öster till Brännberget och Silleråsen i söder.

De första vindkraftverken beräknas stå på plats 2014.

Den totala effekten i vindkraftparken beräknas bli cirka 330 MW (1 megawatt = 1 miljon watt) och kan producera omkring 1 000 GWh/år (1 gigawattimme =1 000 000 000 wattimmar), vilket är tillräckligt för att förse omkring 37 000 villor med hushållsel per år.

– Under byggtiden kommer åkerier och andra tjänster att upphandlas lokalt och regionalt. Dessutom kommer det att gynna lokal service under många år, säger Håkan Hansson.

Själva byggtiden beräknas till omkring två år. Därefter kommer ett 20-tal personer att få jobb för att sköta driften i omkring 20 år innan vindkraftverken tjänat ut.

Innan slutet av året räknar Ownpower Projects med att ha lämnat in en ansökan om tillstånd att bygga vindkraftparken,