Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraftskluster kan bildas i Söderhamn

Alliansens politiker på Gävleborgsbänken kommer lämna in en gemensam riksdagsmotion för att Söderhamn ska bli ett vindkraftscentrum.
Det är en tydlig signal att vi menar allvar, säger Tomas Tobé (M).

Kommunen har som mål att bli ett nationellt centrum för vindkraft. Här finns många riksintressanta områden där parker skulle kunna växa upp. Dessutom samarbetar Centrum för flexibelt lärande, CFL, med Högskolan i Gotland kring vindkraftsutbildningar och till hösten startar en yrkesutbildning inom samma område.

Nu vill alliansens Gävleborgspolitiker i riksdagen att Söderhamn även formellt ska klassas som ett centrum.

- Det vore ett lyft för hela regionen och det är det vi pratat ihop oss om. Söderhamn var hårt drabbad av företagsnedläggningar redan innan krisen, säger Centerpartiets Sven Bergström.

Han pratar om att vindkraften kommer innebära investeringar på 100 miljarder kronor i landet under en femtonårsperiod.

Några anledningar till att ledamöterna valt Söderhamn, som ju faktiskt inte har något vindkraftverk, är att kommunen visat framåtanda och ligger bra till pendlingsmässigt. Skulle ett centrum etableras skulle det betyda mycket, dels jobb- och utbildningsmässigt, dels locka till sig underleverantörer.

- Det blir ofta spinoff-effekter, det följer med mycket när man centrerar, säger Hans Backman (Fp)

Motionen ska lämnas in under nästa vecka i riksdagen. Än så länge har den inte ens skrivits, och den kommer nog inte bifallas.

- Men man får upp frågan på bordet och får en diskussion. Det är en starkt politisk signal. När vi sluter oss samman kan vi få gott gehör, säger Sven Bergström.