Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraftsärendet på Kölvallen – företaget fick rätt i domstolen

Vindkraftsbolaget Ownpower Projects fick rätt mot miljöprövningsdelegationen i Dalarna när det gäller villkoren kring den blivande vindkraftsparken på Kölvallen mellan Kårböle och Los. Men naturvårdsorganisationernas överklagan avslogs helt av mark- och miljödomstolen.

Läs också: Kölvallens vindkraftsprojekt har fått nya ägare – och överklagas till ännu en instans

I höstas fick vindkraftsbolaget Ownpower Projects tillstånd att bygga upp till 92 vindkraftverk med en maximal totalhöjd på 205 meter på berget Kölvallen norr om Los.

Läs också: Jätteparken fick ja – nu kan 92 vindkraftverk byggas på Kölvallen

Men företaget var missnöjt med villkoren och överklagade beslutet till mark- och miljödomstolen.

Läs också: Beslutet om vindkraft på Kölvallen överklagas – av företaget

Bland annat ville bolaget stryka eller ändra flera villkor som handlar om avstånd till skyddsvärda naturområden, samt även villkor om riskavstånd mellan vindkraftverken och vägar samt organiserade leder.

Flera naturvårdsorganisationer, bland andra Gävleborgs läns ornitologiska förneing och Naturskyddsföreningen i Ljusdal överklagade också det hela, av helt motsatta skäl.

Läs också: Flera överklagar vindkraftbygge på Kölvallen – beslut anses taget på felaktiga grunder

De ansåg att bolaget borde tilldelas hårdare villkor, eftersom inte tillräcklig hänsyn hade tagits till kungsörnsrevir och vadarfåglar i området.

Nu har domstolen gjort sitt ställningstagande. Naturvårdsorganisationernas överklagan avslogs helt och hållet. Eftersom miljöprövningsdelegationen i Dalarna har godkänt företagets miljökonsekvensbeskrivning finner inte mark- och miljödomstolen något skäl att ifrågasätta den. Domstolen anser att tillräcklig hänsyn enligt rättspraxis har tagits till kungsörnen och andra fåglar.

Läs också: Nära två år efter beslutet – framåt våren kommer äntligen vindkraftsplanen att utvärderas

Företaget fick däremot rätt av domstolen i det mesta av sina synpunkter. Villkoret om att vindkraftverken inklusive kranplatser, transformatorstationer, uppställningsplatser och markbunden infrastruktur inte får placeras närmare än 1 000 meter från bostäder, 250 meter från kraftledning, 300 meter från fäbod, 100 meter från Buvallsjön, Svartsjön och större tjärnar samt 50 meter från fäbodstig och kulturlämningar har ändrats av domstolen. Nu gäller den begränsningen enbart vindkraftverket.

När det gäller riskavstånd från verken går domstolen också på företagets linje och anser att Skogsstyrelsens och Länsmuséets rekommendationer när det gäller placeringen av verken ska följas. Varningsskyltar med information om risk för nedfallande is ska sättas upp före driftsättning av vindkraftverken.