Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraften ett bra alternativ för framtiden

Snart fattar länsstyrelsen beslut i frågan om vindkraft i Sörbyparken i Bollnäs och Ljusdals kommuner.

I en tid då den globala miljöförstöringen gör sig alltmer påmind innebär beslutet i ovan nämnt ärende ett stort och viktigt ansvarstagande inte bara för i dag utan för nära och avlägsen framtid. Odiskutabelt är att alternativa energikällor måste tas i bruk för att ersätta de energikällor som bidrar till den globala uppvärmningen.

Till dessa hör, som bekant, fossila bränslen som olja och kol men också vattenkraft. Detta eftersom dess dammar och andra vattenansamlingar som bildats genom utbyggnad av vattenkraften avger ansenliga mängder biogas från löv och växtdelar som ruttnar. Just detta utgör ett mycket större hot än vad som tidigare har varit känt. Beträffande ingrepp i naturen så har utbyggnad av vattenkraften förorsakat stora sår utbredda över vida områden och utgör allvarliga förändringar i landskapsbilder. Ofta kan man läsa hur sjöar och andra vattendrag torrläggs och om hur stora mängder vatten måste släppas för att inte dammar ska brista. Dessa vattenmassor som med stor kraft dånar fram orsakar allvarlig erosion och orsakar ras och drar med sig träd och växter.

Kärnkraften är, på grund av det hot den utgör redan i dag och ännu mer för framtida generationer, redan utdömd i många länder och det måste den även bli i vårt land.

Vindkraft är ett mycket gott alternativ till här nämnda energikällor. Vindkraftverk som är placerade med avstånd till bebyggelse är inte störande. De hörs inte alls. Folk som bor i närheten av vägar och järnvägar utsätts dagligen för ljud, men de flesta upplever inte ljuden som störande utan väljer att bo kvar. Fågel- och djurliv kan störas marginellt men ej mer av vindkraftverk än av trafik i luft och på vägar. Känsliga växter kan fortleva på sina platser även om vindkraftverk byggs, eftersom liten plats tas i anspråk för varje kraftverk och tillhörande vägar. I fråga om naturturism så finns plats även för denna i våra milsvida skogar där den med fördel kan utvecklas i samråd med markägarna. Boende för en elallergisk person måste kunna lösas till dennes/dennas belåtenhet.

Utbyggnad av vindkraft innebär också många arbetstillfällen inte bara för de som är involverade i kraftverkens tillkomst på olika plan utan också för orternas näringsställen då de som arbetar behöver mat och boende. Denna aspekt måste också lyftas fram i denna tid av arbetslöshet. Till sist måste nämnas att fler och fler uppfattar de befintliga vindkraftverken som vackra och ståtliga smycken i landskapsbilden.

Med hänvisning till ovanstående hoppas jag att beslutsfattare i denna fråga följer regeringens rekommendationer att ge bifall till tillståndsansökan om utbyggnad av vindkraft i detta område.

Alwa Woxlin

mormor och farmor

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel