Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraften avgör flygplatsens framtid

På tisdag beslutar kommunstyrelsen om Helsinge airport ska avvecklas eller finnas kvar. Nyttan av en flygplats beror på utvecklingen av vindkraften i länet.

Annons

Helsinge airport har flera gånger varit uppe på dagordningen hos kommunstyrelse och -fullmäktige. En fråga har varit om den ska fortsätta vara en instrumentflygplats eller degraderas till en av "flygklubbsmodell".

Senast i april i år beslutade kommunen att avvakta och fortsätta driva Helsinge airport som en instrumentflygplats tills nu i oktober. En grupp tillsattes för att utvärdera flygplatsens roll för den planerade etableringen av vindkraft.

- Vi trodde vi skulle kunna lägga fram ett förslag eller rekommendation till beslut, men vi har inte fått fram det underlag som krävs för det, säger Gunnar Olsson, chef på strategi- och tillväxtenheten.

Det beror på att besluten kring vindkraften i sin tur dröjer.

- De som kan veta vilket behov man har av en flygplats är de vindkraftsintressenter som ska bygga på Storgrundet och de är inte på plats än. Vi trodde att de skulle vara det.

Man är dock klar över att kommunen inte ska driva Helsinge airport.

- Det finns inget egenvärde i att kommunen äger en flygplats. Den kan vara delägare, men inte huvudansvarig.

I utredningen föreslår gruppen, som förutom Gunnar Olsson består av Göran Hansson, flygplatschef, Carl-Göran Ericsson, ekonomichef, och Kent Lundqvist, näringslivsenheten, tre beslutsalternativ:

1. Fortsätta arbeta med frågan en tid i avvaktan på mer konkreta besked från vindkraftsexploatörerna och eventuella etableringar av underhållsföretag. Kvarstå som instrumentflygplats, förslagsvis längst till och med 31 december 2012.

2. Avveckla flygplatsen från kommunens budget 31 december. Gå ut med att om ingen annan tar över kommer flygplatsen att läggas ner. Då har intressenter i vindkraften möjlighet att avgöra behovet och lämna in intresseanmälningar.

3. Flygplatsen avvecklas per den 1 november, utan att avvakta eventuella intresseanmälningar från vindkraftsexploatörer.