Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraften är ofrånkomlig

Tack för visat intresse (Fagerström, Wiklund, Söderlund med flera i hälsingetidningarna 26/11). Jag ser att ni blev rejält skrämda när jag hävdade att 30 000 vindkraftverk nog är enklare än tolv kärnreaktorer, men varför inte?

Tyskland har redan fler än 25 000 vindkraftverk på sin mindre landyta med mera folk och sämre vindar. Nu går de ut till havs och fördubblar vindkraften igen, därför att de har bestämt sig. Och kärnkraften anser de är svårare, så de stänger den.

Nu är det så att 30 000 vindkraftverk med storleken 3 MW, som börjar bli vanligt på land, producerar 225 TWh, tre gånger så mycket som svenska kärnkraftens 65 TWh. Och jag har själv besökt Bremerhaven i Tyskland och sett 6 MW vindkraftverk som byggs och skeppas ut därifrån, för placering till havs, med Vattenfall bland kunderna. Så om det bara är Sveriges kärnkraft som ska ersättas, då räcker det med endast fem eller tio tusen vindkraftverk.

Vi går in i ett alltmer eldrivet samhälle där vindkraften är ofrånkomlig. Nog vet jag att det behövs reservkraft när det inte blåser. Ett smart elnät som jämnar ut produktion och förbrukning och rejält med reservkraft, om vi ska ha mycket vindkraft. Skogsindustrin kan bli ett nav i detta och flytande skogsbränslen kan vara räddningen för skogsbrukets infrastruktur medan industrin ställer om från pappersmassa och tidningspapper till att bli en avancerad kemiindustri. Men tro inte att skogsbränslena räcker till att ersätta fossilbränslena, eller ens kärnkraften för den delen.

Men nu är ju det akuta problemet inte kärnkraften utan att fossilbränslena behöver fasas ut, illa kvickt för klimatets skull. Mänskliga utsläpp av CO2 från fossilbränslen står för största andelen av växthuseffektens ökning. Förutom temperaturökning i atmosfären och ändrat väder påverkas även haven av att koldioxid absorberas och bildar kolsyra. Jag är inte havsforskare, men den som har läst kemi vet att pH är fundamentalt för både biologiska och oorganiska kemiska processer som sker i vatten. Att oceanernas pH har sjunkit från 8,2 till 8,1 betyder att haven har blivit 30 procent surare. Den här utvecklingen gör det svårare för de skalbildande organismerna som är föda åt varandra och åt fiskarna.

Ett slemmigt hav med algblomning och maneter istället för korallrev och fiskar vore ett dystert framtidsscenario. Men det är realistiskt inom detta sekel enligt havsforskarna om vi fortsätter att elda fossilbränslen som hittills. De mest pessimistiska prognoserna pekar mot att världens stora korallrev i stort sett är helt borta om ett eller ett par decennier… men det skrämmer inte Fagerström och hans gelikar i Stockholmsinitiativet och föreningen Svenskt Landskapsskydd, som mot bättre vetande och med berått mod förnekar att något klimathot existerar och kallar global uppvärmning för ett hjärnspöke.

Roland Lundqvist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel