Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraften är konkurrenskraftig

Replik på Jonny Fagerströms och Björn Törnvalls (Föreningen Svenskt Landskapsskydd) artikel om vindkraft (24/1).

Annons

De beskriver i en insändare fruktansvärda effekter av påstådd vindkraftsentusiasm hos LRF. Vindkraften görs till syndabock för att Sveriges orörda natur ”offras”.

I Föreningen Svenskt Landskapsskydds värld har en enig riksdag som ser vindkraften som ytterligare ett ben i Sveriges framtida, förnybara energiförsörjning reducerats till några ministrar och en intresse- och medlemsorganisation. I samma värld knyts inte de europeiska elnäten samman för att skapa elsäkerhet och en flexibel marknad, det ska användas för att bygga ut mer kol och gas som ska hålla i gång, just det, vindkraften.

I en annan värld är nyttan med svensk vindkraft att den alltid är till gagn för klimatet eftersom den genom minskad import eller ökad export gör att kolkraft i våra grannländer kan minskas. Vindkraften är konkurrenskraftig elproduktion kostnadsmässigt om man väger in de elcertifikat som är en kompensation till den hållbara elproduktionen för att fossilbränslena och kärnkraften inte bär sina externa kostnader.

LRF slår i sin klimatpolicy fast att ”möjligheterna att i Sverige hållbart producera förnybar energi från de gröna näringarna ska utnyttjas fullt ut”. Det är LRF:s målsättning att optimera, inte maximera vindkraftens etablering i Sverige. Såväl enskildas som samhällets intressen måste noga och rättvist balanseras, så att både hög livskvalitet och ekonomisk tillväxt på landbygden blir möjlig. LRF pratar gärna vind. Det gör vi med samma entusiasm som för 64 andra utvecklingsbara verksamheter på svenska gårdar. Vi pratar även saklig kritik mot vindkraft, vilket gör att en dialog med Föreningen Svenskt Landskapsskydd blir relativt kortfattad.

LRF:s arbete inom vindkraften utgår från ett offensivt anslag, där vi på våra medlemmars uppdrag har genomfört informationsmöten på temat ”vindkraftens affärshemligheter” i samtliga LRF-regioner, med tusentalet deltagare. Syftet har varit att fånga intresset hos en större affärsintresserad grupp och att påverka deras attityd och beteende i affärssituationen. På detta sätt kan LRF förebygga konflikter genom att medverka till en tidig dialog och öppenhet. Genom att informera om hur vindkraft bör etableras om det är lämpligt, hjälper vi även dem som kan komma att påverkas. Jag hoppas att läsare och kanske även insändarskribenterna nu självständigt kan bilda sig en uppfattning om vem som gör bestående insatser för människa, natur och miljö, i en och samma värld.

Carl Wachtmeister, styrelseledamot i LRF:s riksförbundsstyrelse, ordförande i utskottet Energiföretagande & miljö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel