Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraftbolag behöver miljoner

Aktieägarna i vindkraftbolaget Samkraft – bland andra kommunägda energibolag i Hälsingland – behöver skjuta till sammanlagt 43 miljoner kronor i nytt kapital.

Samkraft AB bildades 2008, med syfte att äga och driva vindkraftsanläggningar på affärsmässig grund – och verka för utveckling av vindkraft i regionen. Men än så länge har inte ägarna (se faktaruta) fått någon avkastning på sitt insatta kapital och i stället krävs nu 43 miljoner kronor i kapitaltillskott inför 2014.

- Det innebär 4,6 miljoner vardera för Bollnäs Energi och övriga bolag med samma andel aktier, säger Mikael Strandbergs om är styrelseledamot i Samkraft och vd i Bollnäs Energi AB.

Minsta andelen aktier – som motsvarar ett tillskott på cirka 500 000 kronor – har Nordanstigs kommun. Och senast den 30 juni ska samtliga 13 aktieägare meddela om de ställer upp med de önskade summorna eller inte.

Hittills har Samkraft investerat i nio vindkraftverk, varav sju i Hälsingland – tre på Långberget i Arbrå i Bollnäs kommun och fyra på Brännåsen/Mörkåsen i Nordanstigs kommun. Dessutom äger bolaget två verk i Järbo utanför Sandviken. Men nu har alla planerade projekt stoppats. Det gäller bland annat en vindpark med fem verk mellan Ljusne och Vallvik i Söderhamns kommun och ett större projekt vid Högkölen i Ljusdals kommun:

- Vi ska avvakta den framtida utvecklingen och det blir ingen utbyggnad förrän elpriserna är bättre, säger Mikael Strandberg.

Dyra investeringar och halverade elpriser nämns som en förklaring till den bristande lönsamheten i Samkraft. Och att elpriserna går ner, beror i sin tur på fulla vattenmagasin, att kärnkraftverken har gått som det är tänkt – och på lågkonjunkturen i industrin.

Också Samkrafts personalstyrka har halverats – från två till en. När vd Sten Gabert sade upp sig i slutet av 2012, ersattes han med produktionsansvarige Mikael Johansson, som nu är ensam anställd.

Vid senaste styrelsemötet i Bollnäs Energi, informerade vd Mikael Strandberg om den ansträngda ekonomin i Samkraft. Och vid nästa styrelsemöte i slutet av mars, ska frågan om kapitaltillskott diskuteras.

•Med facit i hand, var det klokt att satsa på den här branschen?

- Beslutet fattades när elpriserna var de dubbla jämfört med i dag – och det är lätt att tycka att det inte är bra, när man har facit. Men samtidigt är alla energiinvesteringar långsiktiga – och jag tror fortfarande att vindkraft är långsiktigt bra.