Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraft, vad tjänar vi på den?

Det mest rimliga är att vindel produceras nära användarna. Vi har redan släppt våra älvar och åar till elproduktion utan att själva ha fått nytta tillbaka till vår egen bygd.

Hälsinglands största utvecklingspotential ligger inom besöksnäringen.

Störst utvecklingspotential har finnskogen, Finnskogsriket, tillsammans med Hälsingegårdarna. Orden är länsstyrelsens Arne Wikegårds häromåret.

Potentialen grundar sig främst på att besökande upplever stor och oexploaterad natur bland Hälsinglands blånande berg med närhet och aktualitet alla årstider. 950 kilometer skoterleder, 450 kilometer vandringsleder och hundratals besöksvärda platser med höga natur- och kulturvärden. Här lever alla stora djur; varg, björn, lo och älg och kungsörn.

Bergvik skog (huvudsakligen) planerar nu att bygga 550–700 kraftverk i området. Torn med vingar som blir över 200 meter.

Första etappen benämns Annefors med 86 verk. Man gör exploateringen i kraft av markägare.

Volymen innebär att hela 10 procent av hela Sveriges vindkrafstel ska produceras här fram till 2020.

Satsningen försvårar möjligheterna att fortsätta arbetet inom besöksnäringen. Samtidigt tillförs inga bestående utvecklingsresurser till området.

Ett antal frågor måste resas och diskuteras.

· Är det rimligt att besöksnäringsmöjligheterna i området ska avstås, kraftigt försvåras, mot denna orimligt stora kraftproduktion inom området?

· Är det rimligt att detta naturområde ska ge kraft åt Europa samtidigt som områdets egen utvecklingspotential förminskas av elproduktionen? Det mest rimliga är att vindel produceras nära användarna. Vi har redan släppt våra älvar och åar till elproduktion utan att själva ha fått nytta tillbaka till vår egen bygd.

· Är det rimligt att markägaren/exploatören ensam ska ha den kommersiella vinst vind över hans mark ger?

Markägaren nyttjar skogstillväxt och jakt men inte växande bär, svamp etcetera. De tillhör allemansrätten. Inte heller torvtäkt eller malm tillhör markägaren. Varför ska vinst från vind ensamt tillhöra markägaren/exploatören?

Inom ett tiotal år har vi sannolikt överproduktion av elkraft. Ny teknik skapar de möjligheterna. Har vi hälsingar då återigen ”sålt” våra naturresurser utan att ha fått något för dem? Sverige producerar redan nu el för export.

Föreningen Finnskogsrikets medlemmar driver besöksnäringsverksamheter i området. Föreningens vindkraftgrupp kommer att driva vindkraftfrågorna och behöver stöd för det. Både moraliskt och ekonomiskt.

Vi kommer att arbeta för att skapa lokala resurser sprungna ur detta, del i vinsten helt enkelt om projekten kommer till stånd. Samt för att begränsa skadan.

Kjell Söderlund

Maths Östberg

N-E Henningsson

Åke Andersson

Finnskogsrikets vindkraftgrupp

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel