Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraft ska ge fler jobb

När investeringarna i vindkraft ökar i och omkring Ljusdal kan kommunen få nya jobb i ett kunskapscentrum för branschen.

– Det är bara att titta på Sverigekartan för vindkraftsutbyggnad så framgår det att Ljusdal till sammans med kommunerna Härjedalen och Ånge är riksintressanta och högaktuella för vindkraftsutbyggnad, säger Erik Löfgren, projektkoordinator vid Södra Norrlands Vindkraftcentrum i Söderhamn.

Södra Norrlands Vindkraftcentrum har fått i uppdrag att tillvarata de tillväxtmöjligheter som vindkraftsinvesteringarna i regionen innebär.

Enligt den egna hemsidan på internet är syftet att bidra till att skapa varaktiga arbetstillfällen som sträcker sig långt efter själva utbyggnadsperioden.

Projektet ska vidare skapa förutsättningar för näringslivet att utveckla affärer i vindbranschen.

Projektet finansieras av Söderhamns Kommun, Region Gävleborg, Högskolan i Gävle, Energimyndigheten och Europeiska regionala utvecklingsfonden.

– Vi har nog hittills inte arbetat gentemot Ljusdal så som vi borde med tanke på utvecklingspotentialen där, säger Erik Löfgren som dock varit i kommunen och informerat om de möjligheter som finns.

Ljusdals kommunalråd Leif Persson (S) anser att detta är något som bör utredas.

– Det här är något som vi inte missa utan måste hugga tag i snarast. Spontant känns det som om det är något för Närljus eftersom det handlar om möjligheter till jobb i nya näringar, säger Leif Persson (S).

Enligt Erik Löfgren är det inte någon mastodontverksamhet som Ljusdals kommun kan komma att bygga upp runt vindkraftsetableringarna i den egna och i angränsande kommuner.

Mycket handlar om att samla utbildningsinsatser på ett ställe där Ljusdal nämns som strategiskt med närheten till exempelvis Härjedalen och Ånge där det också är betydande vindkraftsutbyggnad på gång.

– Men det kan också handla om drift och underhåll samt transporter när det kommer att hända så mycket i nämnda kommuner en tid framöver, säger Erik Löfgren.

Samtidigt som Leif Persson anser att Ljusdals kommun bör se till att vindkraften ger jobb vill han också varna till en alltför stor tilltro till den planerade utbyggnaden.

– Det har till exempel visat sig på sina håll att hänsyn inte tagits till närboende. Så även om kommunen i grunden är positiv till vindkraft måste vi också vara uppmärksamma på olägenheter som kan uppstå till följd av en så här kraftig utbyggnad, säger Leif Persson.