Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraft och strandskydd på tapeten i Ovanåker

Vindkraftsplaneringen i Ovanåker och den nya differentierad strandskyddslagen lockade en del åhörare att söka sig till Johannesgården på tisdagskvällen för att lyssna och ställa frågor. Tidigare på dagen hade politiker och tjänstemän fått samma information.

Under tisdagen kunde politiker, tjänstemän och allmänhet i Ovanåker ta del av information om planeringen för vindkraft, den nya differentierade strandskyddslagen och planeringen inför en ny översiktsplan för kommunen. För informationen svarade Reigun Thune-Hedström, Sveriges kommuner och landsting, SKL, Arne Stenberg och Sofia Wetterholm Ovanåkers kommun.

Sofia Wetterholm som är strategisk planerare i kommunen inledde med att berätta om arbetet med paneringen av ny översiktsplan. I stället för som tidigare komma med en helt ny och omfattande översiktsplan med flera års mellanrum ska den nya göras att inaktuella delar av den lätt kan revideras.

Reigun Thune-Hedström från Sveriges kommuner och landsting informerade om den nya differentierade strandskyddslagen "Strandskyddet och utvecklingen av landsbygden" som började gälla 1 juli i år. Den nya lagen har som syfte att ge kommunerna möjlighet att erbjuda attraktiva tomter i strandnära lägen, att upphäva strandskydd och ge dispens.

Arne Stenberg som är fysisk planerare informerade om områden som kan bli aktuella för vindkraft i kommunen. Ovanåker planerar för vindkraft tillsammans med Bollnäs, Söderhamn och Ockelbo.

Eftersom vindkraftsmöjligheterna i Ovanåker fortfarande är på planeringsstadiet hade Arne Stenberg inga exakta siffror på hur många vindkraftverk som till slut kan bli aktuella i kommunen.