Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraft mervärde för kommunen

Vindkraftbolaget Kraftö har ansökt om att bygga 45 vindkraftverk på ett område som ligger ovanför Sörby. Detta beräknas producera el som räcker till över 45 000 villor.

Under byggnadstiden får ungefär 150 människor arbete där under ett till två år. När vindkraftverken är byggda ger de ungefär tio heltidsjobb i parken under cirka 25 år och runt 20 heltidsjobb med kringservice.

De människor som flyttar hit för att jobba med vindkraften kommer att handla mat här i kommunen. De hyr också bostäder, äter på restauranger och köper kläder. En del tar med sina familjer och flyttar hit permanent. Många människor som redan bor här kommer också att få jobb. Det är till stor fördel för Ljusdals kommun.

Vindkraftområdet ligger bortanför Harsasjön och skidspåren som finns kring Harsagården passerar utanför parken, men det går att göra som i Ludvika där de anordnat ett mycket populärt skidspår runt sina vindkraftverk.

Hälsingeleden som är fem mil lång tangerar kanten av parken under någon kilometer och det finns säkert många som är intresserade av att se vindkraftverken, så det går att göra extra rastplatser där.

Vägarna i området förbättras och får användas av alla såväl sommar som vinter och vindkraftverken är inte inhägnade.

Om det blir is på vingarna på nya vindkraftverk så finns det sensorer som säger till. Då stannas verken, varmluft blåser in i vingarna och isen försvinner.

Många människor kommer att vara nyfikna på vindkraftparken och åka och titta på den. Bland annat kan guidade turer arrangeras.

Pernilla Magnusson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel