Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraft kräver nytänk, inte mer vattenkraft

Annons

Sedan en tid påstår Svensk Energi och Fortum att en utbyggd vindkraft i Sverige kräver att vattenkraften byggs ut för att klara behovet av reglerkraft. De hänvisar till en rapport från Svenska Kraftnät, men i den finns inte några sådana uttalanden. Tvärtom; nuvarande vattenkraft är mer än tillräcklig och tillsammans med det kommande elöverskottet i Sverige är effektbehovet inte något problem.

Dessutom finns andra lösningar på reglerbehovet. Konsumentstyrd effektreglering och batterikapacitet i de kommande elbilarna är två av flera möjligheter, något som generaldirektören Mikael Odenberg på Svenska Kraftnät pekar på och Svensk Energi är väl medveten om. Denna teknik måste tas i bruk, även om vi kan reglera vindkraften med befintlig vattenkraft.

En ny artikel från Umeå Universitet visar återigen på de allvarliga konsekvenser som vattenkraft har på biologisk mångfald. Samma artikel pekar också på möjligheten att reglera de utbyggda vattendragen på ett hållbart sätt varigenom en del av skadorna i de reglerade älvarna kan åtgärdas.

Kraftindustrins försök att sälja in vattenkraft som en nödvändig del av vindkraftsutbyggnaden har ingen saklig grund utan är ett uttryck för ett enögt vinstintresse. Kampanjen ska ses i ljuset av miljöprocessutredningens sista delbetänkande som föreslår en uppdelning av svensk natur i dels för miljön skyddade vattendrag och dels riksintressen för vattenkraftsproduktion.

Detta är ett förlegat tänkande från början av förra seklet och är ingenting som har stöd i modern miljölagstiftning. I vår egen miljöbalk, baserad bland annat på Riokonventionen, är ett grundfundament att biologisk mångfald skall skyddas var helst den finns, eftersom den utgör förutsättningen för allt liv på jorden. Att förstöra biotoper lokalt eller nationellt för att möta våra globala biotophot; klimatförändringarna, är alltså kontraproduktivt och visar att man ingenting förstått av problemets kärna.

Kraftindustrin använder nu klimatet som en universalursäkt för utbyggnad av alla typer av kraftkällor, trots att FN:s klimatpanel IPCC framhåller just energieffektiviseringar och minskande energiförbrukning som en av de viktigaste åtgärderna för att hindra klimatförändringarna. Lägg därtill att två av Svensk Energis medlemmar, Vattenfall AB och Eon, tillsammans står för 8 av de 30 värsta koldioxidkällorna i EU och plötsligt ekar klimatargumenten förfärande falskt…

Kanske det mest allvarliga med detta frontalangrepp från kraftindustrin är att man undergräver det förtroende vindkraftsutbyggnaden fått hos miljömedvetna svenskar och vi uppmanar därför kraftindustrin att sansa sig och ta sitt ansvar.

Vindkraften kan regleras på andra sätt än genom utbyggd vattenkraft.

Låt oss slå fast det och gå vidare i kampen för en levande miljö, såväl i Sverige som globalt.

Stefan Nyström, generalsekreterare Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund

Svante Axelsson, generalsekreterare Naturskyddsföreningen

Christer Borg, ordförande Älvräddarnas Samorganisation

Jan Lahenkorva, (s), kommunstyrelsen Bollnäs kommun