Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraft kan utveckla landsbygden

Vindkraft kan bli en viktig kugge i framtidens hållbara samhällsmaskineri och medföra en god ekonomi för kommuner och företagare på landsbygden.

Annons

Hela världen fokuserar på klimatfrågan. Det bidrar till en explosionsartad efterfrågan på förnybar energi, och därmed till vindkraft

Omställningen till ett förnybart energisystem och fokus på klimatsituationen har bidragit till en snabb utveckling av vindkraften i landet.

Det är bra, anser Dellenbygdens LRF avdelning och kan leda till en utveckling av landsbygden.

Lantbruket delas ofta upp i jord- och skogsbruk. Men LRF uppmuntrar sina medlemmar att också rikta blicken uppåt och även börja bruka vindar. Vindbruk har nämligen potential att bidra till ökad sysselsättning på landsbygden, och därmed också att bli viktig i framtidens hållbara energiförsörjning.

Vindkraft kan bli en viktig kugge i framtidens hållbara samhällsmaskineri och medföra en god ekonomi för kommuner och företagare på landsbygden.

Vi anser att de områden norr om Dellensjöarna och även övriga områden där det är möjligt att placera vindkraftsverk ska vara intresseområde för vindkraft.

Vi anser att vindkraftverk kan byggas både i prioriterade områden och i övriga områden där vindkraft kan prövas (gröna, orange och röda områden i samrådshandlingens karta).

Det ska vara synnerligen starka grunder för att förbjuda markägarna, att inte få använda sin mark till vindkraftverk. Naturligtvis ska en miljöprövning göras för varje vindkraftverk.

För att undvika de eventuella grannkonflikter som riskerar att följa i spåren av en omfattande och snabb expansion, är det viktigt, för att inte säga avgörande, med en bra etablerings- och förankringsprocess.

Styrelsen för

Dellenbygdens LRF-avdelning

Delsbo, Bjuråker och Norrbo

genom ordförande Jan-Erik Jonsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel