Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraft kan leda till konflikt

Försvarsmakten vill att Nordanstigs kommun justerar avgränsningen av vissa områden där en vindkraftetablering står i konflikt med totalförsvarets intressen.

Försvarsmakten påpekar att det rent generellt är så att ju större ytor som föreslås som vindkraftsområden, desto större konflikt blir det med totalförsvarets intressen. Landbaserad vindkraft riskerar att störa främst radiolänksystem och i kustnära lägen kan det bli störningar på radarsystemen. Försvarsmakten betonar att det är en konflikt med totalförsvarets intressen i delar av områden som ingår i två alternativ – begränsad utbyggnad samt begränsad utbyggnad och riksintresseområden. Områdena man syftar på är Käppmyrberget-Högtuppen, som följer högpartiet utefter kommungränsen mot Sundsvall, cirka tre kilometer norr om Kölsjön, samt Simonsåsen som ligger drygt två kilometer norr om Mörtsjön. Avgränsningen av dessa områden bör justeras, anser Försvarsmakten.

Det är dock långt fler än Försvarsmakten som har synpunkter på vindkraftstillägget. Namnlistor till kommunfullmäktige där man kräver alternativet begränsad utbyggnad har kommit in och i måndags uppvaktade en delegation Kittebor kommunalråd Stig Eng (C). I deras skriftliga remissyttranden påpekar de att en vindkraftpark skulle förstöra landskapsbilden och därmed även äventyra en planerad turistverksamhet. Dessutom hänvisar man till problem med skuggning, buller och risk för en värdeminskning av fastigheterna och kräver därför att kommunen inte beviljar bygglov för vindkraft i Kitte/Söderåsen.