Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraft kan bli dyrt för markägare – riskerar miljonsmäll

Vindkraften kan bli en dyr historia för kommunens markägare. Går företaget i konkurs faller ansvaret för återställning och nedmontering på fastighetsägaren. Och det kan kosta över en miljon kronor – per vindkraftsverk.

Annons

– Om verksamhetsutövaren inte finns kvar längre eller går i konkurs kommer fastighetsägaransvaret att bli aktualiserat. Man har ett ansvar för det som finns på ens fastighet, säger Caroline Näslund, jurist på länsstyrelsen.

Vindkraftsutbyggnaden börjar ta fart i kommunen. Tio verk står redan och snurrar på Svartvallsberget och i vår ska beslut tas om tillstånd för en större park på Kölvallen. Men efter 20-30 år har ett vindkraftverk slitits ut och då har verksamhetsutövaren ett ansvar för att montera ner kraftverk och fundament samt återställa mark och vägar.

För att det ska finnas pengar till detta, oavsett hur bra eller dåligt det går för företaget som driver parken, avsätts ofta en summa pengar som säkerhet per vindkraftsverk. Men det gäller bara vindkraftsanläggningar som har tillstånd av länsstyrelsen enligt miljöbalken.

I Svartvallsbergets vindkraftspark finns tio kraftverk, vilket enligt dagens regelverk skulle kräva tillstånd av länsstyrelsen. Men innan augusti 2009 krävdes det bara en anmälan till kommunen för en anläggning med en maxeffekt på 25 megawatt. Ljusdals bygg- miljö- och räddningsnämnd tog i augusti 2009 beslut om att företaget Ownpowers anmälda verksamhet på Svartvallsberget inte behövde tillståndsprövas.

I beslutet kräver kommunen att företaget efter att verksamheten upphör ska montera ner vindkraftverken, ta bort fundamenten, täcka området med jordmassor och anpassa marken efter omgivande naturmiljö.

Det är åtgärder som kostar mycket pengar. Enligt en forskningsrapport från Gotlands högskola och Uppsala universitet kan nedmontering av ett vindkraftverk av den storlek som står på Svartvallsberget, inklusive fundament och återställning av mark, kosta drygt en miljon kronor.

Men miljöbalken ger inget utrymme för att kräva ekonomisk säkerhet i anmälningsärenden. I dag ägs Svartvallsbergets vindkraftpark av Svartvallsberget SPW AB, som i sin tur ägs av John Laing Group plc, ett engelskt infrastrukturbolag. Det företaget har inte avsatt någon ekonomisk säkerhet för återställning av parken. Det finns inte heller något civilrättsligt avtal som skyddar markägaren om företaget skulle gå i konkurs, berättar Håkan Hansson som är ansvarig för tillståndsfrågor på Ownpower Projects.

Håkan Hansson tycker inte att det finns anledning för företaget att frivilligt avsätta pengar till en återställning, eftersom det brukar finnas en andrahandsmarknad för ett begagnat vindkraftverk.

– Bolaget är skyldigt att återställa, det står tydligt reglerat i bygglovet. Även om det skulle vara i obestånd så finns det ett stort värde i verken. När man har bytt ut verken tidigare så har det varit en plusaffär.

Annons