Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraft i Kårböle för sex miljarder kronor

Kölvallens vindkraftpark mellan Kårböle och Los blir ett gigantiskt projekt. 100 vindkraftverk kan byggas till en total kostnad på runt sex miljarder kronor. Om tillstånden ges utan överklaganden blir det byggstart 2014.

Ett vindkraftprojekt av det större formatet är planerat på Kölvallen i Kårböle. Där vill vindkraftföretaget Ownpower bygga närmare 100 vindkraftverk i en stor park.

– Det här är en enorm investering. Den blir runt sex miljarder kronor och skulle, om den byggdes i år, vara ett av de fem största byggprojekten i landet alla kategorier, berättar Dag Melkersson från Ownpower.

Ofta finns motstridiga intressen kring vindkraftsprojekt. När det gäller Kölvallen har hittills motståndet varit minimalt. Det finns därför förhoppningar om att tillståndsproceduren ska gå relativt smärtfritt. Men det tar ändå tid.

– I den bästa av världar kan vi ha ett tillstånd klart hösten 2013. Då kan byggstarten ske under 2014, berättade de två Ownpowerföreträdarna.

Ett projekt av den här storleksordningen tar sedan minst två år att genomföra.

Den utdragna processen under många år behöver inte enbart vara negativ. Det händer saker hela tiden med tekniken. Det som tidigare var vindkraftverk på 2 MW som producerade 5 500 MWh per år är numera vindkraftverk på 3 MW som producerar 9 500 MWh per år. Det behövs därför färre kraftverk för att producera samma mängd energi.