Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraft hotar kulturvärden på Hemberget

Vindkraftsföretaget Nordex vill bygga 34 vindkraftsverk på Hemberget i Ljusdals kommun. Åtta av de planerade verken ligger nära 1600-talsbyn Lillskog. Myndighetsnämnden vill i sitt yttrande att de ska flyttas längre bort från byn.

Den planerade vindkraftsparken på Hemberget är belägen cirka en mil öster om Los och fyra mil väster om Ljusdal. Närmaste samhälle är den lilla byn Lillskog, som ligger drygt 1 kilometer öster om projektområdet.

Lillskog har anor från 1600-talet, men är välbevarad och markerna brukas fortfarande. Där finns sju gårdar, en byskola samt tröskloge och byn är utpekad som ett område för odlingslandskapets bevarande med högsta bevarandeklass.

Myndighetsnämnden anser att en rad vindkraftsverk längs horisonten kommer att få stor påverkan på såväl landskapsbilden som kulturvärden. Därför bör Nordex inte få bygga några vindkraftverk närmare än 2 kilometer från byn.

– Med den erfarenhet vi nu har vill vi inte att det ska stå några verk närmare än så, dels på grund av bakgrundsljudet, men också på grund av synbarheten från Lillskog. På det här sättet försvinner de lite mer bakom höjden, säger myndighetsnämndens ordförande Rolf Paulson (SRD).

Förslaget innebär att Nordex inte behöver minska antalet verk, utan bara flytta på dem, påpekar han.

– Estetiskt blir det bättre och de har fortfarande möjlighet att ta ut samma effekt.

Kvällstid kan den visuella effekten bli ännu större, eftersom vindkraftverk måste förses med belysning för att synas från flygande farkoster. Nordex ansöker om att få bygga som mest 240 meter höga kraftverk, vilket är betydligt högre än man normalt bygger.

Vindkraftverk med en totalhöjd på upp till 150 meter ska vara markerade med blinkande medelintensivt rött ljus under skymning, gryning och mörker. Högre verk ska förses med högintensiv vit belysning som blinkar med 40 till 60 blinkningar per minut hela dygnet.

– Då har man ju en blinkande fyr inne i sängkammaren dygnet runt. Det blir en dramatisk förändring för de boende i så fall, säger Rolf Paulson.

Myndighetsnämnden anser därför att maxhöjden ska vara 150 meter på verken, alternativt att man använder automatiskt ljus som slås på först när något flygande föremål kommer i närheten, så kallad närvarostyrd hinderbelysning.

– Vi tycker det verkar otillständigt på det där avståndet om lamporna står på dygnet runt.

Omkring 10 av kraftverken har placerats runt Fagerroskölen. Där ligger även den gamla fäbodvallen Fagerroskölvallen, som har bedömts ha ett kulturhistoriskt värde av klass ett. Myndighetsnämnden har dock inte kommenterat detta i sitt yttrande.

Däremot anser man att bullervillkoret 40 decibel utomhus vid fasad ska gälla samtliga byggnader som används för boende eller fritidsboende, alltså även för en jaktstuga som ligger på fastighet Hyttebo 1:2, där bullernivån kommer att bli högre enligt Nordex ansökan.