Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraft bra kassako

Nu när nya översiktsplaneförslaget för vindkraft presenterats av kommunen, syns en klart större acceptans för förnyelsebar energi.

Samhällsbilden kommer att förändras på vissa platser, men vill vi ha energin och främja förnyelsebart får vi vara beredda på att acceptera vissa förändringar. Den kustnära utbyggnaden har inskränkts till en liten tumme mot riksintresseförslaget där vi har den bästa vinden och därmed den bästa ekonomin för vindkraftsproduktion.

Vidare har man i förslaget placerat de få tillkommande vindkraftverken mot Stensön och Bergön, där vi redan har fem stycken i blickfånget, och den södra delen av riksintresseområdet anser man inte lämpligt för utbyggnad.

Konstigt, när kraftverken på Vårdkasberget som finns i dag inte syns mot de närliggande fritidsområdena i söder och sydost och ljudutbredningen (med dagens kända forskning) inte når till den bebyggelsen.

Utnyttja det bra vindläget på hela riksintresseområdet, men ingen utökning av området som vindkraftsproducenterna önskade i senaste förslaget bör göras.

Gör ett fotomontage på var placeringarna kan ske utom synhåll från Storsand, Lakbäck och Dressviken, samt en ljudutbredningskarta som klart begränsar fritidsområdet från störande buller.

När nu kommunledningen ser positivt på förnyelsebar energi, gör som många andra kommuner, landsting och privata aktörer, till exempel Ikea, köp några vindkraftverk, placera dessa i bästa tänkbara vindlägen, och utnyttja den bra avkastningen till kommunpersonalens pensionskassa. Den behöver bästa tänkbara placering och det kan man få från vindkraften.

Vindkraftkramare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel