Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vince Neil rockar vidare

/
  • Bildtext 1: Vince Neil vägrar lägga rock'n'roll-livet på hyllan. Nu släpper han en bok och en platta som summerar hans liv.

Vince Neil och hans Mötley Crüe tillhör rockhistoriens mest mytomspunna band. Trots en lång rad konflikter och uppbrott tycks legenderna inte ha några planer på att dra sig tillbaka. Den 7 augusti spelar de i Stockholm.

Annons

Mötley Crüe är tillsammans med Iron Maiden, Alice Cooper och Iggy and the Stooges de stora affischnamnen på Sonispherefestivalen i Stockholm 7 augusti.
Bandets sångare Vince Neil är på sätt och vis en abstrakt figur. Nästan som om han vore en karaktär i en film. Hårt rockande, hårt supande, hårt knarkande. Ständigt rullande i lyxig sportbil med en bystig blondin vid sin sida.
En man som fått uppleva stor framgång och rikedom men också tragiska dödsfall och personliga motgångar. Urtypen för den amerikanska rockstjärnan - lika delar excentriker som kommersiell sell out. I år försöker han med en skiva och en bok - som båda bär titeln "Tattoos & Tequila" - sammanfatta sina 30 år i showbusiness.
- Det har varit både kul och rätt jobbigt att sätta igång den här kedjan av minnen som boken inneburit. En del minnen är väldigt sorgsna medan andra har fått mig att skratta. Men det är inte bara jag som berättar historier, det är också ex-fruar och ex-managers och en del har inte så bra saker att säga. Men det är lugnt, det är det som gör det hela intressant, säger Vince Neil.
Egen sanning
Mötley Crües härjningar och bravader odödliggjordes i Neil Strauss biografi "The dirt" som kom 2001. Enligt Vince Neil rymmer den bara delar av sanningen och det är därför som han nu ger ut en egen bok om sitt liv.
- I "The dirt" går jag aldrig in i detalj om min uppväxt i Compton och hur den våldsamma miljön påverkade mig, det här berättelsen ur mitt perspektiv, säger han.
Rockens kärna
"To rock it" - att rocka, är ett begrepp som Vince Neil använder snarare som ett slags mentalt tillstånd än ett verb. Att hålla igång och göra det man känner för och att inte låta sig hindras av vare sig ålder eller samhällets konventioner framstår i hans berättelse om det konstanta turnerandet som ett livsnödvändigt mantra.
- Jag började inte med rock'n'roll för att skriva musik och spela in skivor. Det var möjligheten att kunna stå på scen, att få brudarna och ölen. Att uppträda är rock'n'rollens kärna och det därför jag fortfarande är ute och spelar hela tiden, säger Vince Neil.
Slipad affärsman
Kärleken till artistlivet känns uppriktigt menad. Samtidigt är Vince Neil en slipad affärsman. Det är knappast någon slump att den kommande skivans titelspår innehåller textraden: "Show me all your tattoos and drink my tequila", en anspelning på hans affärsimperium som förutom ett par tatueringsstudior och ett tequilamärke består av flera restauranger, nattklubbar och ett flygbolag. Han själv tycks dock inte se något problem med den fina linjen mellan marknadsföring och musik.
- Det är rock'n'roll, om publiken har kul och jag har kul så är allt cool, säger han.
Bandet vars karriär kantats av många bråk och uppbrott är enligt Vince Neil numer ett väloljat maskineri och alla rapporter om konflikter har varit överdrivna.
- Medierna har alltid gjort en större grej av våra gräl än vad de är. Vi har hängt ihop i mer än 30 år och det är klart att man då och då blir ovänner. Men det är ingen stor grej. Det är bara livet, säger han.
Niklas Kjellberg/TT Spektra
niklas.kjellberg@ttspektra.se

Mer läsning

Annons