Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vilse i modevärlden

Annons

I någon mån hade man det väl på känn. Från tidigare uppdykanden i Sacha Baron Cohens tv-serier har man kunnat konstatera att komikerns senaste alias knappast nått vare sig Borat eller Ali G mer än till midjan. Framför allt är det kanske föregångarnas stora, bultande naiva hjärtan man saknar i det avgjort kyligare porträttet av den überfjolliga österrikiska modejournalisten Brüno.

Här faller titelfiguren i onåd i hemlandets modekretsar efter en olycksalig insats på en Pradavisning, och bestämmer sig för att söka lyckan i Hollywood. Med på resan följer assistentens assistent, den lika timida som lojala Lutz (spelad med en rejäl dos dödsförakt av svenske Gustaf Hammarsten). Det går precis som ni tror.

Det är nämligen inte mycket som överraskar i Brüno, förutom själva graden av obscen plumphet. Brünos sängkammarövningar med pojkvännen Diesel (Clifford Banagle), hans provprogram för en tv-serie, hans visit på ett heterosexuellt swingerparty etc, är genomgående snäppet sanslösare och porrigare än vad man i sin vildaste fantasi velat tänka sig. Ibland är det roligt, andra gånger tjatigt och nästan hela tiden för mycket och för enkelt.

Och det är just intrycket av att den gode Sacha Baron Cohen och regissören Larry Charles den här gången gjort det lite för lätt för sig, som irriterar mest. Så är Brüno helt enkelt för rent aggressivt fjollig – och hjärndöd - för att satiren över homofobi och kändishysteri ska få någon udd.

Idéerna räcker för högst en halvtimmes god komik. Risken är nog att eftersnacken mest kommer att handla om vilka scener som har äkta, ovetande statister och vilka som är fixade på förhand.

Bosse K Pettersson

FILM

Brüno

Regi: Larry Charles

I rollerna: Sacha Baron Cohen, Gustaf Hammarsten, Clifford Banagle m fl

Längd: 1 tim 28 min

Tillåten från 11 år

Biograf: Cinema 3, Hudiksvall